News

Urmările cutremurului în Siria afectată de război. “În toți anii în care am acoperit războiul aici, nu am văzut niciodată așa ceva”

Pentru multe dintre victimele siriene ale cutremurului care a lovit luni Turcia și Siria, aceasta este doar cea mai recentă dintr-o serie de tragedii care durează de 10 ani.
08.02.2023 | 14:33
Urmarile cutremurului in Siria afectata de razboi In toti anii in care am acoperit razboiul aici nu am vazut niciodata asa ceva
Căștile Albe fac apel la donații pentru sprijinirea operațiunilor de căutare și salvare Foto: Twitter The White Helmets / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs la primele ore ale dimineții, provocând moartea a circa 10.000 de persoane în cele două țări și făcând alte mii de răniți. A fost cel mai puternic cutremur înregistrat în Turcia în ultimii 84 de ani.

Urmările cutremurului sunt ”o criză în criză” pentru Siria

În Siria, cele mai multe victime au fost în nord-vestul țării, predominant în orașele Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de presă de stat SANA. Această regiune se străduia deja să reconstruiască infrastructura vitală puternic afectată de bombardamentele aeriene continue din timpul războiului civil din țară, care, potrivit estimărilor Națiunilor Unite, a făcut 300.000 de victime din 2011 încoace.

ADVERTISEMENT

Este o “criză în criză”, a declarat luni El-Mostafa Benlamlih, coordonator rezident și umanitar al ONU în Siria. “Infrastructura a fost paralizată de situație, de război și așa mai departe”, a spus el, citat de CNN. “Aceste orașe sunt orașe fantomă… Mulți oameni sunt foarte speriați. Ei nu vor să se întoarcă în casele lor. Dacă le putem numi case în aceste cazuri. Sunt ruine uneori.”

Grupul de salvare voluntar Syria Civil Defense, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Căștile Albe, a transmis pe Twitter că sute de familii se află sub dărâmăturile clădirilor prăbușite în nord-vestul țării. Peste 1.200 de persoane au murit în zonă și se așteaptă ca numărul acestora să crească.

ADVERTISEMENT

Khalil Ashawi, un fotojurnalist stabilit în orașul Jindiris din nord-vestul guvernoratului sirian Allepo, a declarat că nu a mai fost martor la scene atât de “dezastruoase” ca cele de luni în cei zece ani în care a acoperit războiul din această țară. “În toți anii în care am acoperit războiul aici, nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus el. “Este un dezastru. Paramedicii și pompierii încearcă să ajute, dar, din păcate, este prea mult pentru ei. Nu pot face față la toate.” Părinții săi, care locuiesc în orașul turc Antakya, sunt dați dispăruți, a spus el. Și acest oraș a suferit pagube semnificative.

Ajutorul ONU, întrerupt temporar de cutremur

Națiunile Unite au declarat marți că ajutorul său transfrontalier în Siria a fost întrerupt temporar din cauza pagubelor provocate de cutremur. Asistența a fost îngreunată din cauza “provocărilor rutiere – în special drumul de la Gaziantep la centrul nostru de transbordare din Hatay”, a declarat Madevi Sun-Suon, purtător de cuvânt al Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Asistenței Umanitare (OCHA).

ADVERTISEMENT

Semiluna Roșie Arabă Siriană, cu sediul la Damasc, a declarat marți că nu are capacitatea de a se ocupa de distrugerile lăsate de cutremur. “Am fost în fiecare locație după cutremur, dar nu avem echipamentul necesar, nu avem utilaje grele”, a declarat președintele său, Khaled Hboubati, la o conferință de presă la Damasc. “Bilanțul morților va crește… sunt clădiri care încă se prăbușesc în Alep și Latakia”, a spus Hboubati.

Jumătate din populația de 4,6 milioane de locuitori din nord-vestul Siriei a fost forțată să își părăsească locuințele din cauza conflictului, 1,7 milioane de persoane trăind în prezent în corturi și tabere de refugiați din regiune, potrivit agenției ONU pentru copii, UNICEF. Anul trecut, agenția a raportat că 3,3 milioane de sirieni din zonă se aflau în nesiguranță alimentară.

ADVERTISEMENT

Mai multe părți din nord-vestul Siriei, inclusiv Idlib, sunt încă controlate de rebelii antiguvernamentali. În primele etape ale războiului, Alep și Idlib au fost vitale din punct de vedere geografic și economic pentru președintele sirian Bashar Al Assad, fiind centre de comerț și de schimburi comerciale. Însă, începând din 2012, Idlib, care are graniță cu Turcia și este în prezent deținută de rebelii susținuți de Turcia, a devenit ținta bombardamentelor aeriene de rutină din partea alianței militare a Siriei cu Rusia.

În 2019, armata siriană a lansat o nouă ofensivă asupra provinciei, cu sprijinul aerian al armatei ruse, strămutând aproximativ un milion de persoane din casele lor. Potrivit Human Rights Watch, se estimează că peste 1.000 de civili au fost uciși în timpul operațiunii militare de 11 luni. O încetare a focului a fost anunțată în martie 2020, dar de atunci bombardamentele au fost reluate.

Supraviețuitori ai războiului, uciși de cutremur

Multe dintre familiile care au devenit victime ale acestor campanii de bombardamente s-au confruntat luni cu o nouă dramă. “Unul dintre colegii mei, cu care lucrez de mai bine de cinci ani, a fost ucis în urmă cu aproximativ doi ani în lovituri aeriene rusești. Am aflat astăzi că întreaga sa familie, soția și copiii, au decedat când clădirea lor s-a prăbușit”, a declarat Dr. Mostafa Edo, director de țară pentru ONG-ul MedGlobal, cu sediul în SUA, care locuiește în Idlib.

El a mai declarat că spitalele din oraș sunt copleșite și prost echipate, lipsindu-le materiale precum plăcile ortopedice pentru tratarea fracturilor. De asemenea, spitalele suferă din cauza întreruperilor de energie electrică. După ce înainte se bazau pe energia din Turcia, acestea recurg acum la generatoare de curent pentru care combustibilul este în criză. “Supraviețuitorii (dorm) pe străzi, în frig”, a spus el.

Mulți se tem că efectele cutremurului îi vor lovi cel mai tare pe cei care locuiesc în zonele controlate de rebeli, deoarece regimul a folosit în mod tradițional izolarea pentru a paraliza infrastructura locală.

Grupul de salvare voluntar al Apărării Civile siriene, cunoscut sub numele de Căștile Albe, a declarat luni zona afectată de cutremur drept zonă de dezastru și a cerut comunității internaționale să ajute la eforturile de salvare și ajutorare și să facă presiuni asupra regimului sirian și a Rusiei “pentru a se asigura că nu există bombardamente asupra zonelor afectate“.

Tanya Evans, directorul de țară pentru Siria al Comitetului Internațional de Salvare, a descris cutremurul într-o declarație ca fiind “încă o lovitură devastatoare pentru atât de multe populații vulnerabile care se luptă deja după ani de conflict”. Ea a avertizat că mii de oameni sunt expuși în timp ce temperaturile scad sub zero grade. “Mulți dintre cei din nord-vestul Siriei au fost strămutați de până la 20 de ori”, a spus ea, “și, având în vedere că unitățile de sănătate sunt solicitate dincolo de capacitate, chiar și înainte de această tragedie, mulți nu aveau acces la îngrijirea medicală de care au nevoie în mod critic”.

ADVERTISEMENT