Spitalul Județean Suceava a avut probleme serioase în trecut. Astfel, unitatea a cărei secție de ginecologie a luat foc acum și pentru care s-a activat Planul Roșu de intervenție, fiind evacuați peste 300 de pacienți, a trecut prin momente dificile și în debutul pandemiei de coronavirus.
Fosta echipă de conducere a spitalului, adică cel care a ocupat postul de manager, fostul director medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale sunt urmăriți penal pentru că nu au luat măsurile necesare în pandemie.
Mai exact, Vasile Rîmbu, Mircea Macovei, Dorina Chirap și medicul Cătălina Zorescu au fost acuzaţi că nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2. Procurorii spun că acest lucru a dus la răspândirea infecţiei în interiorul unităţii medicale, care a devenit focar de infecţie şi principalul vector de răspândire a COVID-19 în municipiul Suceava şi în judeţ.
De asemenea, procurorii au deschis un dosar penal în rem după ce Mircea Macovei, managerul instituției, ar fi chemat cadrele medicale confirmate cu coronavirus la serviciu. Nu mai puțin de 80 de medici și asistente s-au îmbolnăvit, iar doi pacienți au murit, situație care a dus la închiderea spitalului.
O echipă a Ministerului Sănătăţii a luat decizia de a trage obloanele pentru 48 de ore pentru dezinfecţie. Astfel, nu mai puțin de 124 de pacienţi care se aflau internaţi în spital la acea oră, unii dintre ei chiar infectaţi cu COVID, au fost transferaţi spre alte unităţi medicale.
De remarcat că, în contrele din debutul pandemiei s-a implicat și preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Liberalul Gheorghe Flutur a solicitat autorităţilor ca unitatea medicală să nu fie transformată în spital pentru tratarea bolnavilor de COVID-19
Pentru că numărul cazurilor de COVID-19 creștea, premierul de atunci, Ludovic Orban a decis ca managementul Spitalului Judeţean Suceava să fie asigurat de o echipă de medici militari cu experienţă. Anterior, preşedintele Klaus Iohannis declarase și el că este necesară repunerea în funcţiune a unității medicale, cât mai rapid.
Șeful statului a transmis că există pentru acest lucru resurse, echipamente, echipă de coordonare de la Bucureşti şi personal. De altfel, Iohannis a fost primul care a mers pe ideea unei conduceri militare spunând că ”este corect, este oportun şi este necesar să se introducă proceduri militare, pentru a reveni foarte rapid la normalitate” şi le-a transmis sucevenilor că nu este o sancţiune pentru ei carantina care a fost impusă, ci o modalitate de a-i proteja.
Aproape o lună de zile au condus militarii spitalul din Suceava. Medicul militar Ionel Oprea, cel care coordonat echipa militară a ținut să transmită în momentul în care a predat la cheie totul că a fost ”incredibil de dificil” şi nu a reuşit să ofere procurorilor lămuriri, întrucât nu a găsit niciun fel de documente sau înscrisuri.
Nu mai puțin de zece zile au fost necesare pentru a stabili numărul angajaţilor infectaţi cu coronavirus. În plus, Oprea nu a ezitat o clipă și a transmis că disciplina în serviciu nu face parte din educaţia profesională a tuturor angajaţilor de la Spitalul Judeţean Suceava.
Interesant este că Papa Francisc a donat cinci ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19 care sunt trataţi în Spitalul Judeţean Suceava. A făcut lucrul acesta și ca mulțumire pentru ajutorul pe care românii l-au oferit italienilor. De altfel, echipamentele au ajuns în țară cu aceeaşi aeronavă în care s-a aflat echipa medicală din România care a lucrat două săptămâni la Milano.
”Un semn de apropiere faţă de bolnavii de Covid-19, dar şi de susţinere a personalului sanitar din cel mai mare focar al pandemiei de Coronavirus din România. Astfel poate fi considerat gestul concret pe care papa Francisc l-a făcut faţă de bolnavii infectaţi cu noul coronavirus din Suceava, pentru care a trimis astăzi din Cetatea Vaticanului diverse materiale medicale.
Cu aproapte 25% din totalul infectărilor la nivel naţional, oraşul Suceava şi alte comune din împrejurimi sunt în carantină totală de mai multe săptămâni”, a transmis Vatican News.