News

”Urmașul lui Ștefan cel Mare” a somat MAI să îi fie înapoiată Moldova. Un alt român a trimis 17.000 de petiții la în 12 luni

”Urmașul lui Ștefan cel Mare” a cerut să-i fie înapoiată Moldova, în timp ce un alt român a trimis aproape 17.000 de petiții oficiale la MAI în 2022.
18.03.2023 | 16:42
Urmasul lui Stefan cel Mare a somat MAI sa ii fie inapoiata Moldova Un alt roman a trimis 17000 de petitii la in 12 luni
Urmașul lui Ștefan cel Mare a cerut să-i fie returnată Moldova. Foto: Ora de Sibiu
ADVERTISEMENT

”Urmașul lui Ștefan cel Mare” le-a cerut în mod solemn autorităților să îi fie înapoiată Moldova, regiune istorică pe care o revendică pentru că i-ar aparține de drept. Ministerul Afacerilor Interne a prezentat cifrele oficiale pe anul 2022, care arată că unii români iau prea în serios dreptul de a trimite o petiție oficială autorităților.

”Urmașul lui Ștefan cel Mare” a cerut înapoi Moldova

”În vederea asigurării condițiilor necesare exercitării dreptului de petiționare, la nivelul Aparatului Central al Ministerului Afacerilor Interne au fost implementate o serie de măsuri menite să simplifice obținerea de către cetățeni și organizațiile legal constituite a informațiilor de interes precum și transmiterea de petiții.

ADVERTISEMENT

Astfel, odată cu reorganizarea secțiunii CONTACT de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, cetățenii au posibilitatea să găsească informații utile și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări din competența structurilor MAI, să trimită online o petiție sau sugestii”, a transmis MAI printr-un comunicat.

În total, doar Secretariatul General al MAI a primit aproape 14.000 de petiții, majoritatea prin e-mail. 91.5% dintre aceste petiții au fost ”gestionate de structuri din Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv din Aparatul Central al instituției, precum Corpul de Control al Ministrului, Direcția Generală Management Resurse Umane, Departamentul pentru Situații de Urgență și Direcția Medicală), restul fiind redirecționate către alte instituții”.

ADVERTISEMENT

Totodată, linia TEL-VERDE a fost apelată de 1.769 de ori, fiind vorba de o linie telefonică ”destinată informării, consilierii și semnalării unor aspecte care nu sunt urgente, pe domeniul de competență al Ministerului Afacerilor Interne”. Oamenii în general s-au plâns de tulburarea liniștii și ordinii publice sau de infracțiuni contra persoanei sau patrimoniului.

MAI a remarcat numeroase petiții ”bizare” sau situații ilogice, cum ar fi cel al unui bărbat din Argeș care a făcut 16.900 de petiții pe același subiect. Printre aceste petiții se numără cea făcută de un ”un domn care, în opinia sa, este urmașul direct al unui domnitor al Moldovei și, pe cale de consecință, întreaga regiune istorică a Moldovei trebuie să îi revină”. Este vorba, cel mai probabil, de același personaj celebru care se consideră urmașul lui Ștefan cel Mare.

ADVERTISEMENT

O altă persoană a transmis că ”nu recunoaște autoritatea statului român și folosește pentru identificare o șuviță de păr și amprenta unui deget”. Un alt individ ”a transmis mai multe petiții prin care a semnalat posibile disfuncționalități la nivelul unor structuri ale MAI, iar ulterior, a anunțat că și-a dat demisia din funcția pe care a îndeplinit-o în cadrul MAI și a solicitat virarea sumei de bani corespunzătoare salariului primit în această perioadă pentru muncă prestată, deși în realitate nu a fost încadrat niciodată în instituția noastră”.

În total, la nivelul IGPR au fost înregistrate în 2022 aproximativ 260.000 de petiții, din totalul de 300.000 de la nivelul MAI. ”De asemenea, la linia telefonică ”9590” au fost primite peste 64.700 apeluri, apelanții fiind consiliați pe probleme ce au vizat regimul frontierei de stat, regimul străinilor în România, condițiile de călătorie etc”, mai informează autoritățile.

ADVERTISEMENT

Situația e asemănătoare cu cea din 2022 când vine vorba de apeluri efectuate la 112 pentru a cere ajutorul în diverse situații. Și atunci, tot un cetățean din Argeș a sunat de peste 10.000 de ori la 112 pentru a se plânge de diverse probleme sau pentru a înjura operatorii. Autoritățile reamintesc că astfel de cazuri se pot soluționa cu amenzi mari, însă oamenii nu iau mereu în considerare aceste avertismente.

ADVERTISEMENT