News

Următorul pod prăbușit în România, după cel de la Luțca? Construit în 1933, e un pericol major pentru șoferi. Video

Prăbușirea podului de la Luțca (județul Neamț) a adus în prim-plan pericolul generat și de alte poduri din România. Ultimul exemplu în acest sens este un pod care face legătura între judeţele Botoşani şi Suceava.
27.06.2022 | 08:51
Așa arată podul care face legătura între judeţele Botoşani şi Suceava. Foto: captură foto newsbucovina.ro
ADVERTISEMENT

În prim-plan apare podul construit la graniţa dintre judeţele Botoşani şi Suceava, peste râul Siret. Construcția are aproape 90 de ani vechime și este într-un stadiu avansat de degradare.

Un alt pod din România se poate prăbuși oricând

Podul face legătura între localităţile Vârful Câmpului şi Zvorâştea, iar șoferii preferă să circule pe acolo pentru că altă rută ar însemna un ocol de 70 de km. Și fac asta în ciuda riscurilor imense.

ADVERTISEMENT

Podul este foarte ruginit, iar trotuarele sunt atât de pline de găuri încât s-a decis interzicerea circulației pietonilor. De asemenea, s-a impus o limită de viteză de 30 km/h pentru autoturisme. A fost impusă și o limită de greutate pentru mașinile mai grele de 7,5 tone.

Totuși, dezastrul poate lovi în orice moment. Concluzia a fost clară după ce experții tehnici au recomandat construirea altui pot. Reabilitarea celui vechi nu mai poate fi făcută din cauza vechimii construcției și a degradării avansate.

ADVERTISEMENT

Dacă podul de la Luțca avea peste cinci decenii şi era proaspăt reabilitat, cel la graniţa judeţelor Botoşani şi Suceava are 89 de ani vechime. Structura cu o lungime de 200 de metri a fost realizată în 1933 şi este acoperită cu piatră cubică. Primele probleme majore au apărut aici de peste 30 de ani.

Problemă fără rezolvare de 30 de ani

De atunci, autoritățile locale nu au fost în stare să găsească o soluție. Conform adevarul.ro, reprezentanţii CNADR au spus că podul a fost peticit din când în când.

ADVERTISEMENT

Expertul tehnic a recomandat, ca soluţie de intervenţie, construcţia unui pod nou care să respecte toate cerinţele tehnice în vigoare”, au transmis reprezentanţii CNAIR.

Tot în urmă cu 30 de ani a început și construcţia unui pod nou peste Siret, între cele două judeţe. Totuși, lucrările au fost oprite la un moment dat, iar în apă se pot vedea și azi cei șase piloni ridicați atunci.

ADVERTISEMENT

Se pare că problema a fost legată de finanțare. Și în prezent se caută bani pentru ridicarea noului pod. Între timp, construcția ridicată în 1933 este traversată zilnic de sute de șoferi. Fiecare cu norocul lui…

Altfel, amintim că după dezastrul de la Luțca, prim-planul a fost acaparat de podul de la Tupilați, amplasat pe DJ 208G. El face legătura între comuna Girov și drumul care duce la Suceava. Podul de la Tupilați a fost afectat puternic de viiturile din anul 2005, atunci când pilonul 1 s-a înclinat la 15-20 de grade

ADVERTISEMENT