News

Urmează două minivacanțe pentru români. Când sunt următoarele zile libere legale din 2020

09.05.2020 | 22:03
Urmeaza doua minivacante pentru romani Cand sunt urmatoarele zile libere legale din 2020
ADVERTISEMENT

Românii se vor bucura la începutul lunii viitoare de două minivacanțe, mai exact zilele de 1 și 8 iunie care vor pica, ambele, într-o zi de luni. Așadar, cu acestea două ocazii românii vor avea parte de 3 zile consecutive libere atât de Ziua Copilului, cât și de Rusalii.

Luna iunie aduce două minivacanțe pentru români

România se află pe locul doi la numărul zilelor libere, după Rusia, românii având 15 zile libere legale în fiecare an. Luna aceasta ziua de 1 Mai, Ziua Muncii, a picat într-o zi de vineri, angajații profitând așadar de 3 zile libere.

ADVERTISEMENT

Luna viitoare, în iunie, angajații vor sta acasă încă din prima zi când pe 1 sărbătorim Ziua Copilului. Având în vedere că această sărbătoare pică într-o zi de luni, românii se vor bucura de o minivacanță care va dura 3 zile.

A doua minivacanță de luna viitoare va cădea o săptămână mai târziu, pe 8 iunie, tot într-o zi de luni. Prin urmare, în a doua zi de Rusalii românii vor fi din nou liberi, având trei zile libere legale în care vor sta acasă.

ADVERTISEMENT

Ce zile libere mai au românii până la finalul anului 2020

Potrivit calendarului, anul acesta românii vor beneficia de 15 zile libere legale, dintre care 11 pică în timpul weekend-ului și doar 4 sunt în cursul săptămânii.

Concret, până la finalul anului 2020 cetățenii români vor mai avea doar 5 sărbători legale, printre care se numără Adormirea Maicii Domnului și Crăciunul. Iată care sunt zilele libere care vor mai avea loc până în decembrie:

ADVERTISEMENT
  • 15 august 2020 (sâmbătă) – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie 2020 (luni) – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie 2020 (marţi) – Ziua Naţională a României
  • 25 decembrie 2020 (vineri) – Prima zi de Crăciun
  • 26 decembrie 2020 (sâmbătă) – A doua zi de Crăciun.

Cine va beneficia de zilele libere de la stat

Anul acesta doar 4 din cele 15 zile vor pica în weekend când majoritatea angajaților sunt oricum liberi. Cât despre cele 11 zile care vor cădea în cursul săptămânii, în principiu, angajații de la stat, vor primi liber.

ADVERTISEMENT

Angajații care lucrează în domeniul privat ar putea fi chemați la locul de muncă dacă activitatea nu poate fi întreruptă.

În aceste condiții angajatorul este obligat să ofere compensații cu timp liber în următoarele 30 de zile sau un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit prevederilor art. 142 din Codul Muncii.

ADVERTISEMENT
Tags: