News

Urmează o nouă minivacanţă pentru români. Calendarul zilelor libere legale rămase în 2022

Românii vor avea parte curând de o nouă minivacanță. Se vor putea bucura de aceasta atât angajații de la stat, cât și cei de la privat. Calendarul zilelor libere legale care au mai rămas în 2022.
06.05.2022 | 09:10
Urmeaza o noua minivacanta pentru romani Calendarul zilelor libere legale ramase in 2022
Când vor avea românii următoarea minivacanță. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După minivacanța de Paști și cea de 1 Mai, conform Codului Muncii, românii se vor putea bucura de o nouă minivacanță, în luna iunie. Sunt incluși aici atât angajații de la stat, cât și cei de la privat.

În iunie urmează o nouă minivacanță pentru români

Mai exact, în prima jumătate a lunii iunie urmează o minivacanță de trei zile, cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor: 12, 13  și 14 iunie. Pe lângă acestea, conform calendarului Codului Muncii, ar mai urma minivacanțe de:

ADVERTISEMENT
  • 1 iunie (miercuri),
  • 15 august (luni) – minivacanță,
  • Adormirea Maicii Domnului,
  • Sfântul Andrei,
  • 1 Decembrie 2022,
  • Zilele de Crăciun 25 decembrie şi 26 decembrie.

Ce se întâmplă cu angajații care vor lucra în minivacanțe

Unii salariați vor lucra în zilele libere legale menționate. Sunt vizați cei din domenii precum: sănătate, urgențe, presă, alimentație publică, HORECA, poliție, auto sau call center.

ADVERTISEMENT

Tot în Codul Muncii apare că angajatorii sunt obligați să le acorde angajaților compesanții sau alte libere. În caz contrar, ei trebuie să le ofere un spor de cel puțin 100%, pe lângă salariu.

”Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie (…)

ADVERTISEMENT

Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

 In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”, apare în Codul Muncii.

ADVERTISEMENT

Dacă angajatorul nu respectă cele precizate el poate fi sancționat cu sume în valoare de  5.000 sau 10.000 lei, în urma unei plângeri la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).

ADVERTISEMENT
Tags: