News

Urșii, o problemă tot mai mare. Un cioban a fost rănit grav, doi turiști au cerut ajutorul jandarmilor

În județul Harghita urșii sunt o adevărată problemă. Un cioban a ajuns la spital în stare gravă după ce a fost atacat de un urs, iar doi turiști au fost nevoiți să apeleze autoritățile.
01.12.2021 | 16:44
Ursii o problema tot mai mare Un cioban a fost ranit grav doi turisti au cerut ajutorul jandarmilor
ADVERTISEMENT

Județul Harghita este una dintre zonele din țară unde sunt, adesea, probleme cu urșii. De 1 Decembrie, un cioban, chiar în timp ce se afla la stână, a fost atacat de un urs. Animalul l-a rănit destul de grav pe bărbat, care a fost transportat de urgență la spital.

Concret, ciobanul în vârstă de 63 de ani s-a ales cu o mână ruptă și mai multe mușcături abdominale. Medicii sunt uimiți cum de a scăpat cu viață.

ADVERTISEMENT

Care este starea ciobanului acum

”Un cioban de 63 ani a fost atacat la stână de către un urs. Stâna este undeva lângă comuna Mihăileni.

A fost transportat până la Frumoasa, de unde noi l-am preluat. Are plăgi muşcate abdominale şi plăgi muşcate cu fractură la nivelul antebraţului stâng.

ADVERTISEMENT

Starea este stabilă (…) Mâna este ruptă, dar la muşcăturile abdominale a scăpat uşor, pentru că putea fi mult mai grav”, a declarat dr. Peter Szilard, citat de presa locală, realitateadeharghita.net.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita trage un semnal de alarmă

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost cel care a anunțat incidentul pe rețelele de socializare. Borboly Csaba trage un semnal de alarmă că populația este în pericol, din cauză nu s-a găsit încă o soluție pentru a-i determina pe urși să nu mai iasă din pădure, în căutarea de hrană printre oameni.

ADVERTISEMENT

”Viaţa umană este încă în pericol. Problema urşilor aşteaptă încă să fie rezolvată în judeţul Harghita şi în tot mai multe judeţe din România pe măsură ce populaţia creşte exponenţial.

Trebuie să o menţinem pe ordinea de zi şi să fie luate decizii importante. Este necesară prevenirea centrată pe oameni.

ADVERTISEMENT

Reducerea birocraţiei şi compensarea imediată, compensarea vieţilor umane, delegarea tuturor deciziilor care pot fi luate la nivel local şi judeţean”, a scris pe facebook preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Doi turiști au fost la un pas de a fi atacați și ei de urși. Au alertat poliția

Tot în ziua de 1 Decembrie, doi turiști din Capitală, aflați pe un traseu montan din județul Harghita, Vârful Suhardul Mic, au sunat la 112 după ce au dat nas în nas cu o ursoaică și un pui.

În salvarea lor au pornit jandarmii montani. Până la sosirea la fața locului, jandarmii i-au sfătuit pe turiști, prin telefon, să lase mâncare în urma lor, astfel încât urșii să nu-i atace.

”Apelul a fost făcut la ora 13:56, doi turişti din Bucureşti au observat la 50 de metri de Vârful Suhardul Mic, din apropierea staţiunii Lacu Roşu o ursoaică cu pui.

Jandarmul aflat în serviciu la Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, operator la SNUAU 112, i-a sfătuit pe aceştia să lase în urma lor alimente pe care aceştia le aveau asupra lor, astfel ca animalele sălbatice să fie atrase de acestea, iar ei să se retragă încet spre staţiune, în întâmpinarea lor plecând un echipaj de jandarmi montani.

Turiştii au urmat sfaturile primite, iar la scurt timp s-au întâlnit cu jandarmii care i-au coborât în siguranţă la maşina aflată în parcare”, a transmis Jandarmeria Harghita printr-un comunicat de presă.

Potrivit Jandarmeriei Harghita, de la începutul anului s-au dat peste 490 de apeluri la 112 în legătura cu semnalarea prezenței urșilor, în anumite zone.

ADVERTISEMENT