News

Urșii fac ravagii într-un județ din Ardeal. Localnicii sunt disperați și acuză autoritățile că nu intervin

Tot mai multe județe din țară se plâng de faptul că urșii provoacă pagube importante. Localnicii din Mureș sunt disperați și acuză autoritățile că nu intervin.
16.05.2023 | 10:49
Ursii fac ravagii intrun judet din Ardeal Localnicii sunt disperati si acuza autoritatile ca nu intervin
Locuitorii din județul Mureș se plângă că urșii fac ravagii. Fiarele dau atacul zilnic și le omoară oamenilor animalele din gospodării. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Locuitorii unui județ din centrul României se plâng că urșii fac ravagii. Oamenii din Mureș sunt disperați și acuză autoritățile că nu intervin pentru a rezolva această situație extrem de gravă.

Locuitorii din județul Mureș se plângă că urșii fac ravagii. Fiarele dau atacul zilnic și le omoară oamenilor animalele din gospodării

În ultima perioadă, urșii din judeţul situat în interiorul arcului carpatic și-au extins tot mai mult aria. De exemplu, animalele sălbatice au transformat pădurea de pe platoul Corneşti în propria casă.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din Târgu Mureș spun că în ultimile trei săptămâni, animalele au fost văzute pe aleile din apropierea grădinii zoologice. Totul la doi paşi de pistele de alergat.

Probleme mari sunt și în zonele rurale. În această primăvară, urșii au dat atacul peste animalele din gospodăriile sătenilor. Zilnic, de mai bine de o săptămână, au loc astfel de incidente.

ADVERTISEMENT

În comuna Păsăreni, sunt numeroase pagube la localnici, în special la păsări, la găini. Este o femelă cu trei pui, care aproape noapte de noapte, acţionează, intră în curte şi omoară animale.

Cât sunt relocaţi sunt duşi la distanţe mari de localităţi, dar tendinţa lor tot aceea este să coboare undeva spre localităţi, într-un final. Au observat că găsesc hrană mai uşor”, spune Vasile Silaghi, paznic de vânătoare, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Situația cea mai gravă este în localitatea Fărăgău. Zeci de locuințe au fost păgubite de animalele care au coborât din pădure. Încă de la debutul lunii mai, fiarele apar în comunitate, iar autoritățile locale sunt depășite de situație.

Din data de şapte, luna aceasta, am avut un atac de urs în fiecare seară. Ne-am plâns şi am făcut apeluri la 112, fără niciun rezultat. Jandarmii au venit. Au făcut gălăgie şi au plecat”, acuză un localnic.

ADVERTISEMENT

Un urs a fost văzut, marți, la marginea municipiului Sibiu

Probleme cu urșii sunt și într-un județ vecin. Marți, la primele ore ale zilei, un urs a fost văzut la marginea municipiului Sibiu. Este a treia oară luna aceasta când se sună la 112 pentru a semnala prezenţa animalului în oraş, potrivit Jandarmeriei locale.

“În această dimineaţă, în jurul orei 04,00, a fost sesizată prezenţa unui urs în zona Calea Cisnădiei. Un echipaj din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu s-a deplasat imediat la locul indicat, pentru asigurarea măsurilor de protecţie.

În urma verificărilor şi acţiunilor desfăşurate de forţele de ordine, respectiv folosirea semnalelor acustice şi luminoase, ursul nu a fost găsit în aria extinsă de căutare. De asemenea, în această situaţie, au fost informaţi şi reprezentanţii Primăriilor Cisnădie şi Şelimbăr. Le reamintim cetăţenilor ca atunci când sesizează prezenţa unui urs să nu se apropie de acesta şi să apeleze imediat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112“, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT