News

Ursul a coborât din nou în sate, pericol pentru localnici şi turişti. Mesaj Ro-Alert emis în judeţul Buzău

Panică printre locuitorii din zona de nord a judeţului Buzău, unde un urs a fost semnalat în apropierea gospodăriilor. A fost emis mesaj Ro-Alert.
08.07.2023 | 17:02
Ursul a coborat din nou in sate pericol pentru localnici si turisti Mesaj RoAlert emis in judetul Buzau
Ursul, din nou un pericol în Buzău
ADVERTISEMENT

Panică printre locuitorii din nordul judeţului Buzău şi printre turiştii care au ales să-şi petreacă vacanţa în această zonă. Sâmbătă a fost emis un mesaj Ro-Alert, prin care era semnalată prezenţa unui urs pe uliţe, iar oamenilor li se cerea să stea în case.

Buzoienii aşteaptă ordinul prin care se permite împuşcarea a 28 de urşi

Prezenţa ursului a fost semnalată în zona Nehoiu, în apropierea gospodăriilor din localitatea Bâsca Rozilei. În urma apelurilor la 112 a fost emis un mesaj Ro-Alert, oamenii fiind avertizaţi să evite să iasă pe ulițe, iar în cazul în care observă ursul să nu se apropie de el şi să nu încerce să-i facă poze.

ADVERTISEMENT

Conform unor statistici date publicităţii săptămâna aceasta, în judeţul Buzău se află peste 1.250 de exemplare de urşi, autorităţile locale aşteptând aprobarea autorizaţiilor pentru recoltarea a 28 dintre ei.

Faţă de anul trecut, numărul urşilor din judeţ este cu 124 mai mare, iar prezența urșilor în zonele locuite a devenit tot mai des anunțată în această vară.

ADVERTISEMENT

Zilele acestea, localnicii din Beceni au fost terorizați de un urs care a atacat mai multe gospodării și a ucis animale domestice, iar la Mânzăleşti o femeie filmat momentul în care un urs i-a intrat în grădină, clipul devenind viral.

Prefectul de Buzău, Daniel Ţiclea, spune că este o chestiune de zile până când va fi publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru care permite împuşcarea a 426 de urşi. Pentru judeţul Buzău, documentul prevede recoltarea a 28 de urşi.

ADVERTISEMENT

În prezent, ordinul de ministru se află spre avizare la Academia Română. “Aşteptăm avizul Academiei Române, după care ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial. La Buzău, numărul de exemplare de urşi ce va fi recoltat va fi de 14 în prima fază şi tot atâţia vor fi recoltaţi în faza a doua, în total 28”, a declarat prefectul de Buzău.

Reprezentanţii Academiei Române spun că documentaţia depusă spre avizare nu este completă, lipsind exact studiul ăn urma căruia s-a decis sacrificarea la nivelul ţării a 426 de urşi.

ADVERTISEMENT

Totodată, ordinul de ministru este contestat de organizaţiile de protecţie a animalelor, care spun că este doar o modalitate de a da liber vânătorilor străini să omoare specii mari, pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT