News

Ursula von der Leyen acuză Gazprom de criza energetică. Ce spune oficialul despre sistarea livrărilor de gaze din Rusia

Ursula von der Leyen consideră că Uniunea Europeană poate rezista fără gaz din Rusia, acuzând Gazprom că a declanșat criza energetică actuală din motive financiare.
19.02.2022 | 15:57
Ursula von der Leyen acuza Gazprom de criza energetica Ce spune oficialul despre sistarea livrarilor de gaze din Rusia
Președintele Comisiei Europene a acuzat compania Gazprom de declanșarea crizei energetice de pe continent
ADVERTISEMENT

Cu ocazia Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, desfășurată sâmbătă, 19 februarie, Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană este pregătită și în cazul în care Rusia ar sista livrarea de gaze către țările europene.

“Astăzi pot spune că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta”, a afirmat președintele Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

Gazprom livrează 40% din gazul ajuns în Uniunea Europeană

Înaltul oficial european a lansat și o serie de acuzaţii grave la adresa companiei ruse Gazprom, susţinând că aceasta “încearcă în mod intenţionat să stocheze şi să livreze cât mai puţin, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos”.

Potrivit cifrelor oficiale, Uniunea Europeană îşi asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, în timp ce 90% din gaze proveneau din import. În context, compania Gazprom asigura circa 40% din necesarul de gaz ajuns în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană vrea să impună statelor membre UE obligaţia de a-şi asigura depozitele de gaze înainte de venirea fiecărei ierni, în ideea de a creşte stocurile şi a face faţă perturbărilor de aprovizionare.

”Cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece”

În completare, Ursula von der Leyen a amintit că actuala situație existentă la granița Ucrainei cu Rusia ar putea costa foarte mult poporul rus, tributar manevrelor politice periculoase puse în practică de guvernul de la Moscova.

ADVERTISEMENT

”Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.

“Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple (n.r. invadarea Ucrainei de către Rusia), ne confruntăm cu o încercare flagrantă de a rescrie regulile ordinii internaţionale”, a conchis Von der Leyen la Conferinţa de Securitate de la München, unde a denunţat, de asemenea, și noua alianţă dintre China şi Rusia.

ADVERTISEMENT

Alternativa la gazele rusești vine din Japonia și Coreea de Sud

În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanţi de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar şi Egipt, pentru ca aceştia să îşi sporească livrările către Uniune, a spus von der Leyen.

Uniunea Europeană se află în prezent în negocieri avansate cu importatori cheie de gaze naturale lichefiate, precum Japonia şi Coreea de Sud, pentru ca aceştia să îşi pună propriile comenzi la dispoziţia UE. Ca plan de rezervă, transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecţionat spre Europa în loc de Japonia.

”Ca urmare a acestor eforturi, UE a importat o cantitate record de gaz lichefiat în luna ianuarie, aproximativ 10 trilioane de metri cubi. De asemenea, benefic în situaţia actuală este şi faptul că UE şi-a extins reţeaua de conducte şi a crescut capacitatea terminalelor de gaze naturale lichefiate după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014”, a mai spus von der Leyen.

“Modelele noastre arată acum că avem tendinţa de a fi în siguranţă în cazul unei reduceri a aprovizionării sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom”, a încheiat președintele Comisiei Europene.

 

 

ADVERTISEMENT