News

Ursula von der Leyen amenință Google și Facebook cu taxe colosale în UE în războiul comercial provocat de Donald Trump

Giganții tech Google și Facebook ar putea cădea la mijloc în războiul comercial provocat de Donald Trump cu UE. Ursula von der Leyen amenință cu taxe uriașe.
11.04.2025 | 16:54
Ursula von der Leyen ameninta Google si Facebook cu taxe colosale in UE in razboiul comercial provocat de Donald Trump
Google și Facebook ar putea fi ”victime” în războiul comercial UE: taxe uriașe pentru giganții tech. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, amenință cu impunerea unor taxe uriașe pentru giganții tech din SUA, precum Meta, compania-mamă a Facebook, și Google. Anunțul a venit în contextul războiul comercial dur provocat recent de Donald Trump.

Google și Facebook ar putea fi ”victime” în războiul comercial UE vs. SUA. Ursula von der Leyen amenință giganții tech cu taxe uriașe

În acest moment, războiul comercial fără precedent declanșat de Administrația de la Casa Albă condusă de Donald Trump cu Uniunea Europeană traversează o perioadă de ”armistițiu”.

ADVERTISEMENT

Joi, 10 aprilie, Uniunea Europeană a decis să amâne cu 90 de zile aplicarea taxelor vamale care vizează importurile de bunuri din SUA. Este un răspuns la decizia lui Donald Trump, cel care a anunțat, miercuri, amânarea tot cu 90 de zile a taxelor vamale suplimentare care depășesc nivelul taxei vamale de bază de 10% percepute asupra produselor importate de SUA.

Într-un interviu pentru Financial Times, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit că UE va încerca să profite de cele 90 de zile de ”pauză” a tarifelor uriașe impuse de Trump și să obțină un ”acord mai echilibrat” cu Washingtonul.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestei deschideri la dialog, Bruxelles-ul spune că, dacă Donald Trump își menține poziția, blocul comunitar este pregătit să folosească cele mai puternice instrumente comerciale pe care le are la dispoziție.

Von der Leyen avertizează că UE ar putea impune taxe companiilor digitale americane, dacă negocierile cu președintele Donald Trump nu vor pune capăt războiului tarifar împotriva Europei.

ADVERTISEMENT

Există o gamă largă de contramăsuri. De exemplu, am putea impune o taxă pe veniturile din publicitate în serviciile digitale”, a afirmat von der Leyen. O taxare dură din partea UE ar viza companiile care generează profituri uriașe din publicitatea online pe piața europeană.

ADVERTISEMENT

Acestea plătesc în prezent impozite minime datorită unor aranjamente fiscale avantajoase. Introducerea acestei taxe pe veniturile din publicitate digitală ar afecta direct giganți precum Google și Facebook.

UE, deschisă la negocieri cu Administrația Trump. Bruxelles-ul vrea un acord ”zero pentru zero”

La începutul acestei săptămâni, președinta Comisiei Europene anunța că Uniunea Europeană este dispusă să negocieze cu Statele Unite pentru a ajunge la un acord în privința taxelor. Pe de altă parte, von der Leyen dădea asigurări că blocul comunitar pregătește măsuri pentru a-și apăra interesele.

Am oferit taxe ‘zero pentru zero’ pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali. Europa întotdeauna este pregătită pentru un acord bun, așa că îl menținem pe masă. În același timp, suntem pregătiți pentru a răspunde cu contramăsuri și a ne apăra interesele”, a spus von der Leyen.

La două zile distanță, de peste ocean a venit o primă ameliorare a tensiunilor comerciale. Trump anunța că suspendă pentru 90 de zile suprataxa de 20% pentru produsele europene. El a menţinut însă taxele vamale de 25% la oţel, aluminiu şi maşini, precum şi taxa de bază de 10% pentru toate celelalte produse, pe durata suspendării.

Donald Trump implică retragerea trupelor americane din Europa în ecuația războiului comercial

Liderul de la Casa Albă a scos, joi, un nou as din mânecă în războiul comercial cu UE. Donald Trump a afirmat că nu exclude retragerea unor trupe americane din Europa și spune că o astfel de măsură ar putea face parte din negocierile mai ample privind taxele comerciale.

Aș putea face asta. Depinde. Este un subiect care nu are legătură cu comerţul, dar cred că are sens să facă parte din negocieri. Ar fi frumos să împachetăm totul într-o singură înţelegere pentru fiecare ţară”, a declarat Donald Trump, citat de BrusselsSignal.eu.

Reamintim că marți, 8 aprilie, postul american NBC News, care cita mai mulți oficiali americani, a lansat în spațiu public știrea conform căreia Departamentul de Apărare al SUA ar analiza o propunere de retragere a aproximativ 10.000 de militari din Europa de Est, inclusiv din România și din Polonia.