News

Ursula von der Leyen anunță că va veni la București. Florin Cîțu: „PNRR e aprobat pentru România”. Update

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va veni în România, la două zile după congresul PNL. Florin Cîțua transmis că PNRR este aprobat pentru țara noastră.
17.09.2021 | 22:38
Ursula von der Leyen anunta ca va veni la Bucuresti Florin Citu PNRR e aprobat pentru Romania Update
ADVERTISEMENT
17-09-2021
19:38

Florin Cîțu anunță că PNRR a fost aprobat, iar prima tranșă din bani va sosi înainte de finalul anului

Premierul a transmis că Planul Național de Redresare și Reziliență este ca și aprobat, iar venirea Ursulei von der Leyen este, practic, o formalitate. El a mai spus că primii bani vor ajunge înainte de sfârșitul anului.

„Ursula von der Leyen și-a anunțat programul și vine în România pe 27 septembrie, ceea ce înseamnă că PNRR e aprobat pentru România. Cealaltă veste bună e că din cei din 48 de miliarde de euro din toate programele de dezvoltare și reziliență din Europa, 9,7 miliarde sunt pentru transporturile din România”, a spus premierul.

„O sumă importantă se alocă României pentru transport și PNRR e aprobat efectiv, Ursula von der Leyen vine pe 27 să-l semneze și începem să-l implementăm. Până la finalul anului vine primul avans”, a adăugat..

Purtătorul de cuvânt adjunct al instituției, Dana Spinanţ, a anunțat, vineri, că președintele Comisiei Europene va veni în România, la 27 septembrie.

Motivul vizitei Ursulei von der Leyen este aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Aceasta are loc la doar două zile după congresul Partidului Național Liberal, când se va alege noua conducere .

ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen anunţă că va veni la București, la două zile după congresul PNL

„Pot confirma că finalizăm evaluarea PNRR-ului românesc. Îl vom concluziona în următoarele câteva zile,” a anunțat Dana Spinanț.

„Președintele va vizita Bucureștiul pe 27 septembrie. Vom oferi mai multe detalii despre vizită cu puțin timp înainte să se întâmple,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

În primă instanță, vizita Ursulei von der Leyen trebuia să aibă loc la data de 24 septembrie, înainte de congresul PNL. Decalajul este privit ca o intenție a Comisiei Europene de a nu se implica în vreo bătălie politică.

„În 23 septembrie, România va semna Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 29,2 miliarde euro. În 24 septembrie, va fi doamna Ursula von der Leyen în România,” a declarat, la RFI, europarlamentarul, la RFI, Gheorghe Falcă.

ADVERTISEMENT

„Începe un capitol frumos pentru România, pe lângă bugetul european 2021-2027, care aduce în România 50 de miliarde de euro, mai avem la dispoziţie aceste 29,2 miliarde de euro, deci urmează un capitol frumos pentru România, cu resurse şi în acelaşi timp cu dorinţa de reforme, pentru că în PNRR sunt mai multe reforme decât există în programul de guvernare,” a adăugat.

PNRR-ul nu este pus în pericol de criza guvernamentală

Potrivit acestuia, banii primiți de țara noastră prin programul PNRR nu sunt în pericol din cauza crizei guvernamentale din aceste zile.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul a mai precizat și că președintele Comisiei Europene s-a deplasat în toate țările care au semnat programele naţionale de redresare şi rezilienţă. Acesta este motivul pentru care va veni și la București.

Până în prezent, 18 țări au deja aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 12 dintre aceste state au primit deja primele tranșe din banii europeni pentru proiectele de investiţii.

Prin acest program, România ar urma să primească un total de 29,2 miliarde euro. Din acești bani, 14,935 miliarde sunt sub formă de împrumuturi, iar 14,248 miliarde sub formă de granturi.

ADVERTISEMENT