Ar fi o problemă cu faptul că Slovenia nu reușește să facă o propunere concretă pentru ultimul post de comisar rămas vacant. Cu toate acestea, sunt șanse ca situația să se rezolve rapid, până spre final de săptămână.
”La solicitarea Comisiei Europene, discuția privind structura viitorului executiv comunitar, prevăzută iniţial pentru ziua de miercuri, 11 septembrie, va avea loc marți, 17 septembrie, la ora locală 9:00, la Strasbourg”, a transmis purtătoarea de cuvânt adjunctă a Parlamentului European, Delphine Colard, pe platforma X.
Potrivit agenției de presă EFE, președintele Ursula von der Leyen își va prezenta echipa de comisari doar pe 17 septembrie din cauza Sloveniei. Această țară are dificultăți în a-și alege comisarul european, astfel că birocrația dă peste cap întregul proces de selecție.
Cu toate acestea, specialiștii vorbesc despre o simplă ”întârziere tehnică”. Conform legislației din Slovenia, nominalizarea trebuie să aibă aprobarea Parlamentului. Slovenia a făcut până acum o propunere, dar și-a retras-o, pentru că s-ar fi răzgândit.
Ultima propunere este ambasadorul Marta Kos, pentru a nu o supăra pe Ursula von der Leyen, care vrea ”paritate” între femei și bărbați când vine vorba de comisarii europeni. ”Cred că este o candidată excelentă, cu toate competenţele necesare”, a declarat vicepremierul Matej Arcon.
Inițial, Slovenia îl propusese pe Tomaz Vesel, fostul președinte al Curții de Conturi, însă Ursula von der Leyen a cerut ca Slovenia să vină cu o propunere din rândul femeilor. Marta Kos are 59 de ani și este o fostă jurnalistă, dar și ambasadoare în Germania și Elveția.
Conform planului oficial, Von der Leyen vrea ca noua ”versiune” de Comisie pentru 2024 – 2029 să intre în funcție la 1 noiembrie. Până atunci, liderul german va participa la întâlnirea cu liderii de grup și își va prezenta public structura și responsabilitățile echipei sale.
Conform EFE, această situație ”este un puzzle complicat în care numele trebuie să se potrivească cu diferitele portofolii şi atribuţii politice, precum şi să respecte un anumit echilibru de gen, origine geografică sau apartenenţă politică în repartizarea responsabilităţilor.
După ce Ursula von der Leyen își face publică lista, în scenă va intra Parlamentul European. Acesta va examina atent comisarii propuși în diverse audieri care le vor testa cunoștințele și le vor studia CV-ul și pregătirea, precum eventualele incompatibilități.
Spre deosebire de Guvernul României, unde procedura este un simulacru, la Bruxelles procedura este luată în serios și nu este o noutate ca un candidat să fie înlocuit după ce își pică examenul.