News

Ursula von der Leyen, mesaj clar în discursul privind starea UE: ”Un salariu minim garantat trebuie să existe în tot blocul comunitar”

16.09.2020 | 13:37
Ursula von der Leyen mesaj clar in discursul privind starea UE Un salariu minim garantat trebuie sa existe in tot blocul comunitar
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, Ursula von der Leyen, prima femeie aleasă în fruntea Comisiei Europene, a susținut primul său discurs privind starea UE.

Aceasta și-a expus viziunea privind viitorul Europei și planul său de acțiune. În același timp, von der Leyen a făcut și o serie de remarci privind veniturile cetățenilor uniunii.

ADVERTISEMENT

Astfel, aceasta a dezvăluit că executivul european va propune un act legislativ care să vină în sprijinul statelor membre și să stabilească un cadru pentru salariile minime, la care europenii să aibă acces fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii legiferate.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere un salariu minim garantat în tot blocul comunitar

Miercuri, 16 septembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut primul său discurs privind starea Uniunii. Aceasta a declarat că în cele 27 de state membre salariile de dumping nu mai au ce căuta în practica obișnuită, iar un salariu minim garantat trebuie să existe peste tot în blocul comunitar.

ADVERTISEMENT

În aceeași ieșire publică de la sediul Uniunii Europene, actualul lider al CE a mai afirmat că respectarea demnității muncii este unul dintre obiectivele sale în mandatul primit la nivel continental.

”Salarii de dumping care distrug demnitatea muncii, penalizează întreprinzătorii care plătesc salarii decente și denaturează concurența corectă pe piața unică. Practica trebuie să se oprească.

ADVERTISEMENT

Este și motivul pentru care Comisia va înainte o propunere legislativă care să vină în sprijinul statelor membre, așa încât să se pună pe picioare un cadru pentru salariile minime. Toată lumea trebuie să aibă acces la salariul minim, fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii înscrise în lege.

Sunt o susținătoare puternică a acordurilor colective, iar propunerea noastră va respecta deplin competențele și tradițiile naționale. Am văzut că s-au introdus în unele state membre astfel de contracte colective și s-a văzut cât de bine acest lucru creează echitate și garantează un loc de muncă decent pentru cetățeni și pentru companiile care îi apreciază.

ADVERTISEMENT

Salariile minime funcționează și este timpul ca munca să răsplătească”, a afirmat von der Leyen în ieșirea publică de miercuri.

Ursula von der Leyen, apel la unitate în contextul pandemiei

În opinia liderului Comisiei Europene, pandemia de Covid-19 a schimbat datele în UE și a întărit necesitatea statelor membre de a acționa colectiv și de a accelera reformele pentru a susține o economie în plină recesiune.

Ursula von der Leyen a făcut un apel la unitate pentru ca statele UE să poate trece împreună prin aceste momente de cumpănă.

”În aceste ultime șase luni am demonstrat cât de puternic este spiritul european. Un virus de o mie de ori mai mic decât un fir de nisip a arătat tuturor cât de delicată și de fragilă este viață și a arătat limitele unui model care pune bogăția în fața bunăstării

Este momentul ca UE să arate calea, să iasă din această fragilitate și să meargă către o nouă vitalitate. În ultimele luni am redescoperit valoarea a ceea ce împărtășim cu toții

Am împărțit cu toții o parte din suveranitatea noastră pentru binele comun. Este oportunitatea noastră să facem lucrurile să se schimbe prin planificare și nu prin dezastru sau dictare din partea altora”, a mai declarat liderul european.

ADVERTISEMENT