News

Ursula von der Leyen, primită la Cotroceni de Klaus Iohannis. La Bucureşti s-a semnat Acordul pentru energie verde, dar şefa CE a vorbit şi despre Schengen

Acordul pentru energie verde a fost semnat la Bucureşti. În cadrul întrevederii de la Cotroceni, Klaus Iohannis a abordat subiectul Schengen în discuţia cu Ursula von der Leyen
17.12.2022 | 11:38
Ursula von der Leyen primita la Cotroceni de Klaus Iohannis La Bucuresti sa semnat Acordul pentru energie verde dar sefa CE a vorbit si despre Schengen
Ursula von der Leyen a venit pe 17 decembrie în România Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită sâmbătă dimineaţă la Palatul Cotroceni de către Klaus Ioahannis.

Acordul semnat la Bucureşti duce energie spre Moldova şi Ucraina

Ursula von der Leyen se află în România pentru semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene i-a dat preşedintelui României prilejul de a aduce din nou în discuţie subiectul Schengen.

„Din nefericire, nu am trecut linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă”, a spus Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene a declarat că susţine necondiţionat aderarea cât mai rapidă a ţării noastre la spaţiul comunitar de liberă circulaţie.

„Aş vrea să profit de ocazie să transmit poporului român că susţinem complet aderarea dumneavoastră la Spaţiul Schengen. Noi, Comisia, ne-am făcut o misiune din a vă evalua eforturile şi trebuie să spun că a fost un rezultat excepţional şi pozitiv.

ADVERTISEMENT

Îndepliniţi toate cerinţele necesare şi astfel eu voi lucra neobosit alături de dumneavoastră, domnule preşedinte, alături de celelalte state membre, astfel încât să găsim o soluţie cât mai rapid posibil”, a spus Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Referitor la acordul semnat sâmbătă, privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei, punerea sa în aplicare înseamnă conectarea celor două maluri ale Mării Negre şi astfel s-ar putea transporta electricitate către Moldova, Balcanii de Vest şi Ucraina.

„De la începutul războiului Rusiei am decis să renunţăm la combustibilul fosil de provenienţă rusă şi să diversificăm opţiunile către parteneri fiabili în domeniul energiei, precum cei de la această masă. Şi funcţionează. Uniunea Europeană a fost capabilă să compenseze reducerile de gaz provenit din Rusia.

Dar nu vorbim doar de gestionarea unei situaţii geopolitice noi. Este vorba de crearea unui viitor pentru noi în ceea ce priveşte sursele de energie curate, accesibile şi sigure, iar acestea sunt formele de energie regenerabilă”, a mai spus şefa Executivului comunitar.

Acordul pentru energia verde semnat, sâmbătă, la Bucureşti, între România, Georgia, Ungaria şi Azerbaidjan prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în şase ani. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate.

În configuraţia iniţială, cablul va fi realizat în şase ani, va ajunge până în România şi va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin şi 95 km terestru.