News

Ursula von der Leyen, prezentă luni la București. „PNRR-ul României îndeplinește toate criteriile”. Foto. Update

Eveniment extrem de important în plan diplomatic pentru România. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va fi prezentă luni la București pentru a prezenta evaluarea PNRR.
27.09.2021 | 17:15
Ursula von der Leyen prezenta luni la Bucuresti PNRRul Romaniei indeplineste toate criteriile Foto Update
ADVERTISEMENT
27-09-2021
15:38

Von der Leyen: „Este competența statelor UE să convingă oamenii să se vaccineze”

Cei trei demnitari răspund la întrebările jurnaliștilor.

(despre vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale)

  • von der Leyen: „Îi rog pe toți cei care nu s-au vaccinat să facă acest lucru. Este de competența autorităților naționale să convingă oamenii  să se vaccineze.
  • Florin Cîțu: „Am avut acces la vacccin în același moment cu toate țările UE. Se iau în calcul unele variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească numărul vaccinărilor.
  • Klaus Iohannis: „Fără implicarea președintelui CE nu am fi beneficiat de un  număr atât de mare de doze. La noi nu sunt mulți români care s-au vaccinat. Peste 10 milioane de doze de vaccin folosite. Este păcat că sunt atât de puțini. În timp ce noi avem atâtea cazuri, în Danemarca s-a renunțat la toate restricțiile pentru că aproape toți s-au vaccinat. Cu premierul vom reevalua campania de vaccinare ca să o punem pe roate. Este păcat să stăm cu atâția bolnavi când am putea să terminăm foarte repede această fază acută a vaccinării

(despre situația politică din România)

  • Ursula von der Leyen: „Sunt ținte și puncte care trebuie atinse în PNRR, dar noi am oferit toată susținerea pentru a ne asigura că aceste ținte sunt atinse. Este un  sistem de verificare ca să ne  asigurăm că banii sunt investiți cum trebuie.
  • Florin Cîțu: „Sistemul de reforme vine la pachet cu investițiile. Indiferent de declarațiile politice din această perioadă, nu cred că există un  politician care vrea să se joace cu viitorul României în legătură cu PNRR
  • Klaus Iohannis: „Nu există niciun risc pentru că sunt reforme dorite și așteptate de toată lumea. A durat mult negocierea pentru că toți am dorit să avem un  plan care poate fi implementat imediat. Am dorit un plan  de modernizare a României cu termene și obiective concrete

(când vor veni primii bani?)

  • Ursula von der Leyen: „Va dura patru săptămâni pentru aprobarea Consiliului European, iar apoi banii vor putea accesați imediat pentru că avem obligațiuni emise care au fost suprasubscrise pe piața de capital”.
  • Florin Cîțu: „Din calculele noastre, la finalul lunii noiembrie, ar intra prima tranșă. Ar putea fi folosiți pe Românie educată și pe transporturi…

(soluțiile UE pentru creșterea facturilor la energie?)

  • Ursula von der Leyen: „Analizăm motivele acestei creșteri la prețuri. Este un  fenomen global pentru că prețurile la gaze cresc peste tot. În timpul pandemiei, cererea a scăzut drastic, dar acum a crescut rapid, mai ales în Asia. Mă bucur că Norvegia a anunțat că va crește livrările pe termen scurt și sper ca și Rusia să facă acest lucru. Prețurile nu includ doar prețurile la gaze naturale. La resursele regenerabile, prețurile sunt stabile, iar aceasta este soluția. Vom discuta săptămâna viitoare la reuniunea informală a Consiliului  UE acest subiect, iar Comisia va veni cu o propunere.
  • Klaus Iohannis: „Nu întâmplător, dna președinte și cu mine am discutat destul de mult astăzi. Prețurile mari pe electricitate, în  special, nu sunt o problemă românească, este una globală. Soluțiile vrem să le căutăm împreună. Chiar dacă problema nu este la noi, trebuie să o tratăm la noi. Guvernul pregătește un  pachet pentru consumatorul vulnerabil, mai ales. Este nevoie de mult mai mult și aceste chestiuni sunt discutate la Guvern. Firmele au nevoie de măsuri active pentru că prețurile vor fi resimțite de economia reală. Noi vom veni cu soluții rapide și la nivel european vom veni cu soluții mai ample.
27-09-2021
15:16

Iohannis: Finalizarea PNRR este doar un succes de etapă

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține declarații de presă alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu. 

Klaus Iohannis:

Este plăcerea mea să vă întâlnesc aici cu o ocazie specială. Salut anunțul făcut de dna von der Leyen privind PNNR care a primit chiar azi undă verde de la Comisia Europeană. Planul este rezultatul unui dialog intens cu CE dar și al unui efort interinstituțional extraordinar. Finalizarea PNRR este doar o victorie de etapă.

Pandemia ne-a arătat că vulnerabilitățile din sistemul de sănătate au implicații profunde asupra asupra încrederii în autorități și în economie. Prin investiții în acest domeeniu, pacienții vor avea îngrijiri de calitate. Acesta este doar începutul. Avem o responsabilitate uriașă  în a demonstra că banii europeni vor schimba nivelul de trai al românilor.

Dlor miniștri, primari și președinți de CJ vă cer să faceți  o prioritate absolută din  realizarea obiectivelor pe care le avem în PNRR.

Rămân un partener implicat al acestei guvernări și vom mobiliza autoritățile și mediul de afaceri astfel încât PNRR să fie un succes major pentru România.

Florin Cîțu:

PNRR ne va ajuta să avem o economie puternică de care vor beneficia toți cetățenii României. Până la sfârșitul anului, vom primi prefinanțare de 3,8 miliarde de euro. Am obținut 10 calificative A din 11 și asta arată aprecierea Comisiei.

-Trebuie ca fiecare să-și facă treaba. Guvernul va atinge toate țintele propuse astfel încât România să atragă toți banii prin PNRR. Altă cale nu există.

-Nu putem trăi de la un la altul, avem nevoie de predictibilitate, românii trebuie să știe că-și vor primi pensiile la timp. 

-Reformele merg mână în mână cu investițiile. Prin PNRR sunt incluse 107 investiții, iar cele mai mari merg către transporturi. Sunt 3,1 miliarde de euro pentru autostrăzi și 3,9 miliarde pentru căi ferate.

Ursula von der Leyen:

Comisia Europeană dă undă verde pentru PNRR și vreau să vă felicit și pentru cooperarea din ultimele luni. Planul României ne va ajuta să ne îndeplinim obiectivele: 41% din acest buget susține energia verde. Banii nu sunt doar pentru drumuri, ci și pentru punct de încărcare a mașinilor electrice. Lucrăm la această transformare către energia verde. Împreună vom dezvolta energia regenerabilă pentru protejarea naturii.

-Viitorul este digital și 20% vom acorda către acest domeniu. Serviciile publice vor fi mult mai eficiente. Țara va fi conectată la acest sistem, vom ajuta și școlile să se digitalizeze.

Trebuie să asigurăm accesul la medicină de calitate. Vor fi investiții pentru spitale moderne.

-Planul României îndeplinește toate criteriile (…) Voi fi alături de dv în toți pașii care trebuie făcuți.

Sunt foarte mulțumită că ați descris toate reformele care trebuie făcute. Împreună cred că putem atinge toate aceste obiective.

27-09-2021
14:44

Ursula von der Leyen a ajuns în vizită la Spitalul Universitar

Ursula von der Leyen a ajuns la Spitalul Universitar, unde se află președintele României, dar și premierul Florin Cîțu. Unitatea medicală ar urma să beneficieze de fonduri prin Programul NextGenerationEU.

De la 18:15, cei trei vor susține o conferinţă de presă comună.

 

27-09-2021
14:15

Ursula von der Leyen a fost primită de președinte

Președintele Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen s-au întâlnit, luni, la Palatul Cotroceni, unde cei doi au discutat.

Tot în cursul zilei acesteia, preşedintele Comisiei Europene a avut o întrevedere și cu premierul.

27-09-2021
09:58

Florin Cîțu: ”Este o zi istorică: semnăm PNRR”. Când vin primii bani în România

În cursul zilei de luni, 27 septembrie, România va semna Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Premierul a catalogat momentul ca fiind unul ”istoric”.

Florin Cîțu a precizat, într-o conferință de presă, că primii bani pentru investiții prin PNRR vor intra la finalul lunii noiembrie-începutul lui decembrie.

Tot în cursul acestei zile, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va afla la București, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul.

”Astăzi semnăm PNRR. Este un moment istoric pentru România. O componentă a unui plan de 8 ani. Vin 29 de miliarde de euro. Sunt fonduri pentru transporturi, sănătate, educație. Primii bani vin la finalul lui noiembrie – începutul lui decembrie. Urmează să vedem sumele”, a spus premierul.

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, va fi prezentă luni la București pentru a prezenta evaluarea privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

În timpul vizitei din țara noastră, liderul european va avea întrevederi și discuții cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cel care a avut sarcina de a coordona planul, a avertizat că PNRR-ul ar putea avea mari dificultăți în aplicare din cauza crizei politice pe care o traversează în prezent România, iar consecințele ar putea fi dureroase.

Ursula von der Leyen, prezentă luni la București. Președinta Comisiei Europene va evalua PNRR-ul României

Luni, 27 septembrie, reprezintă o zi extrem de importantă pentru România, în contextul încercării de a ieși din dubla criză sanitară și economică cauzată de pandemia de Covid-19.

ADVERTISEMENT

În țara noastră va ajunge preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Şefa CE va avea discuții cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu și va prezenta evaluarea privind Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României.

La ora 16.00, oficialul de la Bruxelles va fi primit la Palatul Cotroceni de şeful statului, iar la ora 16,50 va avea o întrevedere cu prim-ministrul Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Apoi, cei trei vor vizita Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care ar urma să beneficieze de fonduri din partea programului NextGenerationEU, şi vor susţine o conferinţă de presă comună, anunță Agerpres.

Prezența Ursulei von der Leyen în țara noastră are ca principal scop prezentarea evaluării privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

ADVERTISEMENT

”Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani.

România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România şi determinat să aplice programele de reformă”, a declarat vineri Florin Cîţu.

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, avertisment privind PNRR

Fostul ministru Cristian Ghinea, cel care a coordonat PNRR-ul alături de premierul Cîțu și foști colegi din Executiv, a spus că acest plan ar putea avea dificultăți din cauza crizei politice pe care o traversează în prezent România.

”Va fi un exercițiu de implementare foarte, foarte complicat și credeți-mă, cu criza politică pe care o avem acum, încep să am mari emoții că administrația României, fără a avea o presiune politică constantă și coerentă de sus, poate să livreze.

Mecanismul este mult mai simplu decât la fondurile europene clasice, adică nu mai este un proiect pe care fiecare instituție trebuie să-l facă, să-l aprobe Comisia separat.

Greul la PNRR a fost acum. Practic, PNRR-ul odată aprobat, sunt bani care merg direct în bugetul instituțiilor, în bugetul ANAF pentru digitalizare, în bugetul Ministerului Transporturilor pentru autostrăzi și aș putea continua.

Acești bani merg direct în buget, deci nu mai trebuie o nouă procedură separată (…) Deci, practic, dacă Guvernul României, dacă fiecare instituție nu-și face treaba și nu raportează aceste cifre o dată la șase luni, așa cum sunt în grafic, se blochează tot PNRR-ul”, a avertizat Cristian Ghinea, la Digi24.

Fostul ministru USR PLUS Cristian Ghinea, plecat recent din Guvern din cauza scandalului politic intern, va participa luni la întâlnirea cu șefa Comisiei Europene, la invitația premierului Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT