După Gabi Ruse, a venit și rândul Anei Bogdan să părăsească prematur Grand Slam-ul de la US Open, ultimul din acest an. Bogdan, locul 60 WTA, a fost învinsă de americanca Sofia Kenin, locul 101 mondial, scor 7-6 (7/2), 6-4, după o oră şi 53 de minute de joc.
România mai are acum are două reprezentante pe tabloul principal, pe Sorana Cîrstea şi pe Patricia Ţig.
GAME, SET şi MECI, Pliskova! Cehoaica a fost o nucă prea tare pentru Gabriela Ruse şi se impune în două seturi, 6-4, 6-1.
3-3! Setul secund este sub semnul echilibrului. Ruse rezistă mai bine în faţa mult mai titratei adversare.
Start în setul doi!
SET, 1-6, Pliskova! Cehoaica se impune clar în primul set.
1-4 Pliskova! Cehoaica a început tare partida. Puţine şanse pentru Gabi
Start de meci!
GAME, SET şi MECI, Patricia Ţig! Românca se impune cu dublu 7-6 şi se califică în turul doi. Tiebreak-ul setului secund a fost fără istoric, câştigat de româncă, scor 7-1. În turul următor, Patricia Ţig joacă împotriva favoritei 3, Jessica Pegula.
6-5 Ţig! Întoarce formidabil Patricia soarta setului. Marino serveşte să rămână în meci
3-5 Rebecca Marino! Canadianca este aproape să egalaze la seturi, având un break avans în setul secund.
Start în setul secund!
7-6 Ţig! Patricia reuşeşte să câştige primul set cu 8-6 în tiebreak. Românca a avut mai mult sânge rece şi a transformat a doua minge de set.
3-4 Marino! Început echilibrat de meci. Ambele jucătoare şi-au pierdut o dată serviciul
Start în meciul Patricia Ţig – Rebecca Marino
Patricia Ţig şi Rebecca Marino joacă în câteva momente în primul tur de la US Open. În curând va intra în scenă şi Gabi Ruse, care joacă împotriva Karolinei Pliskova.
GAME, SET ŞI MECI, Tamara Korpatsch! Nemţoaica trece rapid de Irina Begu, scor 6-3, 6-2. Românca a făcut un meci slab şi iese în runda inaugurală de la New York.
2-5, Korpatch! Sportiva din Germania rămâne în control şi are şansa să închidă meciul foarte rapid!
1-3, Korpatch! Irina Begu trage să recupereze handicapul, dar nemţoaica pare mereu cu un pas în faţă.
0-2, Korpatch! Nemţoaica începe excelent şi setul secund.
Start în setul secund!
3-6, Korpatch! Nemţoaica a fost sub presiune, dar a reuşit să închidă setul, deşi Begu a avut o revenire importantă.
3-5, Korpatch! Irina reuşeşte să facă trei game-uri la rând în primul set şi se apropie la două lungimi de adversară.
0-5, Korpatch! Irina Begu este nerecunoscut în primul set. Nemţoaica a câştigat primele cinci game-uri.
0-2, Korpatch! Nemţoaica începe ca din tun meciul şi face break la prima ocazie.
Start de meci!
Cele două jucătoare sunt pe teren! Meciul începe în curând
Irina Begu joacă în primul tur de la US Open împotriva Tamarei Korpatch, din Germania. Românca este favorită, dar va avea o misiune dificilă în faţa jucătoarei clasată pe locul 75 în clasamentul WTA.
Sorana Cîrstea, locul 30 WTA şi cap de serie 30, s-a calificat, marţi dimineaţă, în turul doi la US Open, ultimul Grand Slam al anului.
Cîrstea a trecut în runda inaugurală de jucătoarea din Statele Unite ale Americii Kayla Day (91 WTA), scor 6-2, 6-3, după un meci care a durat o oră şi 15 minute.
În turul doi, Cîrstea va evolua contra sportivei ruse Anna Kalinskaia, locul 89 WTA.
În perioada 28 august – 10 septembrie are loc la New York, pe arenele din cadrul complexului Billie Jean King de la arenele Flushing Meadows, ediția cu numărul 143 a ultimului turneu de Grand Slam al anului, US Open. Suprafața de joc este una rapidă și foarte dură, materialul numindu-se Laykord.
Prima ediție a Grand Slam-ului de la New York a avut loc la Centrul Național de Tenis în 1978. La actuala ediție în setul decisiv, dacă se ajunge la tie-break, se joacă un super tie-break de 10 puncte. Meciurile au loc pe 17 dintre cele 22 de terenuri ale complexului acoperit, arenele principale fiind Arthur Ashe Stadium, Louis Armstrong Stadium și Grandstand Stadium. Organizatorii au decis ca jucătorii de tenis ruși și bieloruși pot să concureze la această ediție, dar nu sub steagurile țărilor lor.
Tehnologia Hawkeye monitorizează impactul mingii pe toate terenurile. Este sistemul electronic prin care se detectează automat locul în care o minge a aterizat pe teren sau în afara ei. US Open a devenit primul Grand Slam care a folosit tehnologia Video Review pentru a judeca momentele controversate. Aceasta este disponibilă în cele trei arene principale și pe terenurile Grand Courts 5 și 17. Un jucător poate solicita revizuirea de trei ori într-un set (și a patra oară în tie-break) a unei situații.
Acestă ediție marchează 50 de ani de premii egale în bani pentru bărbați și femei. În 1972, campioana Billie Jean King a primit 10.000 de dolari pentru câștigarea titlului, în timp ce campionul masculin, Ilie Năstase, a încasat 25.000 de dolari. King și-a arătat dezacordul în legătură cu discrepanța premiilor. Ea intenționa să boicoteze din acest motiv ediția 1973, dar nu a mai fost nevoie. În 1973, US Open a devenit primul dintre cele patru turnee de Grand Slam care a oferit femeilor paritate financiară cu bărbații.
La actuala ediție, valoarea premiilor ajunge la 65 de milioane dolari. Este o creștere cu 6 la sută față de ediția precedentă. US Open rămâne turneul cu cele mari premii de ani de zile. Campionii în probele de simplu vor pleca acasă cu un cec în valoare de 2,6 milioane de dolari (2,4 milioane de euro), iar finaliștii vor fi mai bogați cu câte 1,3 milioane de dolari (1,2 milioane de euro).
US Open 2023 va fi al nouălea an consecutiv în cadrul unui contract de 11 ani și 825 de milioane de dolari cu postul de televiziune ESPN, iar la noi continuă tradiția ca Eurosport să dețină exclusiv drepturile de difuzare pentru toate cele patru turnee de Grand Slam ale anului.
Turneul masculin îl are în prim plan pe recordamnul de succese în Grand Slam-uri, sârbul Novak Djokovic, revenit la New York, în cartierul Queen, unde sunt situate arenele de la Flushing Meadows după ce anul acesta, în luna iunie guvernul SUA a ridicat interdicția persoanelor nevaccinate anti COVID să intre pe teritoriul Statelor. Din acest motiv, Djokovic nu a putut fi prezent la ultima ediție. Nole are trei succese la US Open, ultimul în 2018.
Marele rival este învingătorul de la ediția precedentă, spaniolul Carlos Alcaraz, între cei doi fiind o diferență de vârstă de 16 ani. Alcaraz deja l-a învins pe sârb la Wimbledon, în finală, în acest an.
Pot ajunge în faze superioare, respectiv sferturi de finală sau semifinale, italianul Jannik Sinner, germanul Alexander Zverev, rusul Daniil Medvedev. Nu par a fi în cea mai bună formă danezul Holger Rune, norvegianul Casper Ruud și grecul Stefanos Tsitsipas.
Liderul mondial, poloneza Iga Swiatek și bielorusa Aryna Sabalenka sunt primele două favorite în turneul feminin. Acolo unde România are cap de serie nr. 30 pe Sorana Cîrstea, cu o misiune relativ ușoară în primul tur, contra americancei Kayla Day.
Irina Begu o va întâlni pe jucătoarea germană Tamara Korpatsch și este favorită. Ana Bogdan, locul 59 WTA, are o misiune foarte grea, adversara ei, cu care este la egalitate, 1-1, fiind americanca Sofia Kenin, câștigătoarea a unui Grand Slam la Australian Open. Marele regret este faptul că Simona Halep, inițial inclusă de organizatori pe listă, nu poate participa, pentru că încă nu și-a aflat verdictul în cazul de dopaj.
Patricia Țig a profitat de clasamentul protejat, pentru că altfel se află pe locul 705 WTA și va juca împotrIva canadiencei Rebecca Marino. Singura româncă trecută de calificări, Gabriela Ruse, a avut ghinion la tragerea la sorți, adversară fiind Karolina Pliskova din Cehia, aflată, ce e drept, într-un mare declin.
Jaqueline Cristian și Miriam Bulgaru au ieșit încă din turul 1 al calificărilor. Am avut în calificări și un băiat, pe Nicholas Ionel, învins încă din turul 1 de australianul Polmans cu 2-1.