Sporturi

US Open şi-a fixat regulile sanitare. Protocoale extrem de severe pentru jucători

05.08.2020 | 15:03
US Open sia fixat regulile sanitare Protocoale extrem de severe pentru jucatori
ADVERTISEMENT

Deşi puţină lumea credea posibil şi multe voci din rândul autorităţilor s-au auzit considerând că se face o nebunie în contextul sanitar actual din lume, organizatorii US Open 2020 şi-au văzut de treabă şi au pus la punct un plan extrem de minuţios pentru ca turneul de Grand Slam să se poată desfăşura la New York în cele mai bun condiţii.

New York a fost oraşul unde putem spune că s-a aflat în SUA epicentrul pandemiei de coronavirus, de departe cel mai afectat şi ca număr de cazuri şi ca total al deceselor. Iniţial, organizatorii US Open luaseră în calcul varianta de a muta competiţia la Indian Wells, acolo unde anual are locul unul dintre turneele Premier, cu premii foarte mari, dar anul acesta tot COVID 19 l-a anulat.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, poate şi ca o formă de orgoliupentru a nu muta o competiţie care face parte din categoria celor patru Grand Slam-uri ale anului, s-a decis să se joace tot la New York, mai precis pe terenurile complexului Billie Jean King de la Flushing Meadows.

Măsuri sanitare severe pentru cei care participă la US Open 2020

Numai că participarea jucătorilor şi jucătoarelor implică un întreg set de măsuri sanitare extrem de severe şi chiar şi aşa există destule nume sonore care au preferat să spună pas, în frunte cu liderul mondial feminin, australianca Ashleigh Barty, sau multiplul campion spaniol Rafael Nadal.

ADVERTISEMENT

Nici prezenţa Simonei Halep nu este clară, la început românca anunţând că nu va merge la New York, pentru ca recent să revină şi să spună că încă nu s-a decis ce va face, astfel că organizatorii au trecut-o pe listă, alături alte nume importante: Karolina Pliskova, Bianca Andreescu, Kiki Bertens, Belinda Bencic sau Serena Williams.

Ce reguli trebuie respectate la turneul ce se va disputa între 31 august şi 13 septembrie

Dacă va participa, Halep va trebui să urmeze cu stricteţe măsurile sanitare stabilite de organizatori, altminteri va risca, asemenea oricărui alt sportiv prezent, excluderea din competiţie plus o amendă serioasă. Competiţia va avea loc între 31 august şi 13 septembrie, după care, în mod excepţional, pentru că nu s-a putut juca în iunie, se va derula şi Grand-Slam-ul de la Paris, de la Roland Garros.

ADVERTISEMENT

Iată care sunt regulile pe care orice jucător sau jucătoare prezentă au obligaţia să le respecte:

  • Un jucător sau o jucătoare poate să vină însoțit/ă de trei persoane, iar dacă una dintre acestea se îmbolnăvește de COIVD-19, iar jucătorul a fost în contact cu bolnavul, atunci jucătorul va fi descalificat și va intra în carantină timp de 14 zile. Dacă nu a fost în contact, atunci se va supune unui test și apoi se va lua o decizie. De aceea, oficialii îi sfătuiesc pe participanți să vină cu un anturaj redus la minimum.
  • Jucătorii pot opta să se cazeze într-o locuință privată, nu la hotelurile desemnate, însă atunci sunt obligați să plătească toate măsurile de siguranță sanitară. În plus, nu au voie să primească vizite ale altor persoane care nu fac parte din anturajul lor, în cazul unei astfel de întâmplări vor fi excluși din turneu.
  • Testele PCR sunt obligatorii, primul se va face la sosire, al doilea la 48 de ore distanță pentru a confirma rezultatul celui dintâi. Există reguli diferite pentru cei care au avut deja COVID-19, ei vor fi retestați din patru în patru zile, cum este cazul lui Novak Djokovic, în timp ce jucătorii care nu au avut se vor supune testului din șapte în șapte zile.
  • Dacă un jucător părăsește zona de siguranță desemnată de organizatori fără acordul scris al șefului medical sau al directorului turneului, el va fi exclus din competiție, urmând să primească punctele din runda anterioară și să fie penalizat financiar. Dacă unul dintre membrii staff-ului încalcă această regula, el va fi nevoit să plece în decurs de 24 de ore, va primi de asemenea o amendă și nu va mai primi acreditare la ediția din 2021.
ADVERTISEMENT