Alegeri 2024

USR acuză Guvernul că intervine pe piața liberă. „Ce vrea tovarășul Barbu? Să moară de foame producătorii locali?”

USR acuză Guvernul PSD-PNL că „vrea să-i falimenteze pe producători și să-i forțeze pe cumpărători să scoată mai mulți bani”
20.05.2024 | 16:21
USR acuza Guvernul ca intervine pe piata libera Ce vrea tovarasul Barbu Sa moara de foame producatorii locali
USR spune că Guvernul vrea să intervină cu practici care nu au legătură cu realitatea economică / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

USR acuză, luni, coaliția de guvernare că îi va „falimenta” pe producătorii autohtoni și-i va sărăci pe cumpărători prin intervenții la adaosul comercial la produsele românești și cele importate.

„Nu va face decât să-i falimenteze pe producătorii români”

„Prin intervenția pe care vrea să o aibă asupra adaosului comercial al produselor din import și produselor românești, Guvernul PSD-PNL nu va face decât să-i falimenteze pe producătorii români și îi va forța pe cumpărători să scoată și mai mulți bani din buzunar”, se arată într-un comunicat emis luni de USR.

ADVERTISEMENT

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, îl acuză pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, că „nu înțelege”„marja mare pe care magazinele o pun la produsele românești reflectă costurile și riscurile pe care Guvernul le impune magazinelor atunci când cumpără produse românești. Dar domnul Barbu nu înțelege lucrurile astea. Și, din pacate pentru noi, nici funcționarii din jurul lui”, afirmă Năsui.

„Foarte multe reglementări” în relația magazine-producători

Claudiu Năsui spune că relația dintre producători și comercianți a fost îngreunată de prea multe reglementări și că este necesar ca executivul să abroge legile prin care se fac intervenții în relația magazine-producători.

ADVERTISEMENT

„Foarte multe reglementări au îngreunat relația între magazine și producători. Toate costurile acestea magazinele le pun, la rândul lor, în sarcina clienților și a producătorilor români de la care cumpără. Soluția e simplă: Guvernul să abroge toate acele legi prin care intervine în relația între magazine și producători și vom vedea cum nu doar scad marjele, dar și producătorii vor câștiga mai mult și consumatorii vor avea prețuri mai mici”, a spus Claudiu Năsui.

Florin Barbu, „nostalgic al regimului comunist”

USR reamintește declarațiile recente ale ministrului Agriculturii, care a afirmat că vede „o practică comercială neloială” atunci când produsele românești au adaos comercial mare în timp ce cele importate cu adaos comercial „foarte mic”.

ADVERTISEMENT

„Același ministru, nostalgic al regimului comunist, se laudă că lucrează la un proiect de act normativ și că va rezolva el problema”, spune USR, prin „nostalgic” referindu-se și la declarația controversată a lui Florin Barbu despre Nicolae Ceaușescu.

„Ce vrea tovarășul Barbu? Să moară de foame producătorii locali? Să muncească de pomană? Sau să crească de la 0.1% adaosul produselor de import la acea limită de 5% ca, într-un final, tot consumatorii să scoată mai mulți bani din buzunar? Comunismul a încercat plafonări și stabilea prețurile la raft prin decizii care nu aveau nicio legătură cu realitatea și piața economică.

ADVERTISEMENT

Rezultatul îl știm – produsele lipseau de la raft sau erau de o calitate foarte slabă. A încercat și PSD cu un lanț de magazine numit pompos Casa Unirea, iarăși am văzut rezultatul: acolo se vindeau produse de import, nu românești, iar facturile neplătite au falimentat afacerea, în plus, există și un dosar de corupție în lucru la autoritățile competente”, a afirmat senatorul USR Sebastian Cernic, membru al Comisiei pentru agricultură din Senat.

USR acuză o politică intervenționistă în economie

USR arată că o politică intervenționistă prin care se urmărește plafonarea prețurilor poate avea ca efect dezechilibre în economie, descurajarea investitorilor și producătorilor să se extindă sau să-și consolideze capacitățile productive

„Când prețurile sunt forțate să fie mai mici decât nivelul lor natural de pe piață, producătorii vor reduce producția sau vor ieși complet din afaceri, ceea ce va duce la penurie și scăderea calității produselor”, arată USR.

„USR cere Guvernului Ciolacu să-i lase pe antreprenori și instituțiile statului să-și facă treaba și să nu mai umble la prețuri. Dacă instituții precum Consiliul Concurenței sau Protecția Consumatorului vor fi sprijinite să acționeze cu toată forța, fără intervenții și piedici, cei care vor avea de câștigat vor fi românii și antreprenorii locali.

USR se va opune oricărei acțiuni de limitare a libertății agenților comerciali și, dacă ministrul Barbu va insista și va promova proiectul, vom folosi toate pârghiile pentru a împiedica intrarea în vigoare a unei astfel de aberații, care încalcă și Constituția”, precizează comunicatul.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”