News

USR: ”Angajații din minerit și energie vor pierde, în medie, 1.700 de lei legea PSD-PNL a pensiilor”

Uniunea Salvați România (USR) susține că noua lege a pensiilor dezavantajează angajații din minerit și energie, care vor pierde bani de la 1 septembrie.
21.06.2024 | 17:25
USR Angajatii din minerit si energie vor pierde in medie 1700 de lei legea PSDPNL a pensiilor
USR susține că angajații din minerit și energie sunt afectați de noua lege a pensiilor Sursa foto: Adob Stock
ADVERTISEMENT

USR cere PSD și PNL să oprească tergiversarea dezbaterii proiectului depus de cei dintâi în urmă cu circa trei săptămâni, cu scopul de a corecta „nedreptatea uriaşă făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieţii”.

USR: ”Angajații din minerit și energie vor pierde bani prin noua lege a pensiilor”

Reprezentanții USR spun că angajaţii din minerit şi energie vor pierde de la 1 septembrie, când se va aplica noua lege a pensiilor, în medie 1.700 de lei.

ADVERTISEMENT

„Alături de aceştia, vor fi afectaţi şi alţi români care au muncit în condiţii deosebite sau speciale şi cărora le-au fost tăiate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat.

Cerem PSD şi PNL să nu mai tergiverseze dezbaterea pe proiectul depus de USR în urmă cu circa trei săptămâni, astfel încât acesta să fie adoptat de urgenţă şi să fie corectată nedreptatea uriaşă făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieţii”, au precizat reprezentanții USR.

ADVERTISEMENT

Radu Miruță, deputat USR de Gorj, a explicat că a obținut această diferență, făcând calcule pentru persoanele din județul Gorj care au activat în cele două sectoare.

„Am făcut calculul pentru judeţul Gorj şi, de la 1 septembrie 2024, după recalcularea pe noua lege a pensiilor, minerii şi energeticienii vor pierde la pensie, în medie, 1.700 de lei.

ADVERTISEMENT

De aceea, de când au votat această lege criminală pentru Gorj, şi domnul Weber de la PSD şi domnul Iordache de la PNL tac pe acest subiect.

În România pensiilor speciale, să iei bani de la cei care cu adevărat au lucrat în condiţii speciale şi să-i dai celor care nu au muncit în condiţii grele, dar care primesc pensii speciale, este o nedreptate uriaşă, pe care eu nu o pot accepta”, declară Radu Miruţă.

ADVERTISEMENT

USR mai precizează că, pentru a corecta această nedreptate, parlamentarii Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău au depus, pe 27 mai, un proiect de modificare a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, în sensul recunoaşterii condiţiilor deosebite şi speciale de muncă pentru angajaţii ale căror condiţii de muncă nu au fost normalizate.

„Odată adoptată iniţiativa legislativă a USR, cei care au muncit în grupe de muncă şi cei care lucrează în continuare în condiţii deosebite şi speciale vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată, aşa cum a fost stabilit înainte de legea PSD-PNL.

Proiectul USR, care a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social, nici măcar nu a fost distribuit comisiilor din Senat, deşi iniţiatorii au solicitat adoptarea în procedură de urgenţă.

Cerem lui Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, mult prea ocupaţi în perioada aceasta să tragă sforile pentru alegerile prezidenţiale, să nu îi pedepsească la pensie pe românii care au lucrat în cele mai dificile condiţii!”, se mai arată în comunicatul formațiunii politice.

ADVERTISEMENT