News

USR aprobă programul de guvernare şi lista Guvernului Cioloş. Pact național pentru vaccinare, desființarea inspectoratelor școlare și Parlament cu 300 de aleși, printre propuneri

USR aprobă programul de guvernare şi lista Guvernului Cioloş, ultimul pas înainte de audierile și votul din Parlament
17.10.2021 | 19:20
USR aproba programul de guvernare si lista Guvernului Ciolos Pact national pentru vaccinare desfiintarea inspectoratelor scolare si Parlament cu 300 de alesi printre propuneri
ADVERTISEMENT
17-10-2021
16:21

Ce măsuri conține programul de guvernare al cabinetului Cioloș

Biroul Național al USR a agreat, duminică, și forma finală a programului de guvernare care au fost propuse spre validare în Comitetul Politic al partidului.

Lista de miniștri și programul de guvernare, validate de Comitetul Politic, vor fi depuse luni în Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloș.

Printre măsurile cuprinse în programul de guvernare se numără un Pact național pentru vaccinare, măsuri urgente pentru reechilibrarea prețurilor la energie, desființarea SIIJ, reformarea CSM, prevalența dreptului european, digitalizare în sănătate, reconstruirea și adaptarea sistemului la nevoile prezentului, un nou mod de lucru al Jandarmeriei – evitarea abuzurilor de forță împotriva populației pașnice, realizarea Codului patrimoniului, regândirea sistemului de finanțare culturală, alegeri locale pentru primari în două tururi și Parlament cu 300 de aleși, desființarea inspectoratelor școlare, dezvoltarea industriei de apărare sau o nouă lege a sportului.

Puteți consulta propunerea integrală de program de guvernare AICI.

17-10-2021
13:50

Lista oficială cu miniștrii propuși de USR

A fost publicată lista oficială cu miniștrii pe care i-a pregătit Dacian Cioloș. Nu lipsesc numele grele precum Dan Barna, Cătălin Drulă sau Ioana Mihăilă.

Surprinzător este că din lista inițială lipsesc două nume. Astfel, Marius Manole a fost înlocuit cu Iulia Popovici la Cultură și Monica Berescu va conduce Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în locul lui Cosette Chichirău

Vezi întreaga listă AICI

A devenit oficial – programul de guvernare şi lista Guvernului Cioloş urmează să fie aprobate de conducerea USR. Este ultimul pas pe care partidul îl poate face.

După aceea, luni la prima oră, acestea vor fi depuse la Parlament în vederea declanşării procedurii de învestire a noului Cabinet.

ADVERTISEMENT

USR aprobă programul de guvernare, dar şi lista Guvernului Cioloş

Au fost deja vehiculate și câteva nume – astfel, premierul desemnat Dacian Cioloş a transmis că printre membrii Executivului ar trebui să se regăsească fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă, dar şi fostul vicepremier Dan Barna.

Vă readucem aminte că Dacian Cioloş a anunţat încă de la finalul săptămânii că primeşte deja propuneri de nume de miniştri de la membrii Biroului National al USR şi că va forma o listă scurtă pe fiecare minister.

ADVERTISEMENT

Acum, tot ce a mai rămas este ca Biroul Naţional să decidă forma finală a listei cu miniştri.

Alături de programul de guvernare discutat deja în prima zi a weekendului, vor fi prezentate şi supuse aprobării Comitetului Politic al USR.

De remarcat că ședința în care se vor decide cele două probleme va avea loc online.

Dacian Cioloş a precizat că va menţine actuala structură a Guvernului, pentru a evita procedurile suplimentare pe care o eventuală modificare le-ar implica, ceea ce ar duce la prelungirea crizei politice.

ADVERTISEMENT

Lista cu propunerile de miniştri şi programul de guvernare USR vor fi depuse în Parlament.

Următorul pas ar fi ca Birourile Permanente ale celor două Camere să stabilească data şedinţei comune pentru învestirea noului Executiv, termenul fiind de cel mult 15 zile.

Este însă de așteptat ca răspunsul să vină mult mai repede având în vedere criza pe care o traversează țara.

ADVERTISEMENT

Conform listei prezentate de USR, o primă surpriză vine de la Ministerul Sănătății, acolo unde a fost preferată Ioana Mihăilă, în dauna lui Vlad Voiculescu.

Interesant este că Stelian Ion, omul de la care a pornit întreaga criză politică, ar putea reveni la Ministerul Justiției. Cu toate acesteam trebuie spus că șansele pentru ca un Cabinet Cioloș 2 să treacă sunt destul de mici.

Lista miniștrilor propuși de Dacian Cioloș

Ministerul Finanțelor – Dragoș Pîslaru
Ministerul Afacerilor Interne –  Alin Stoica
Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna
Ministerul Justiției – Stelian Ion
Ministerul Apărării Naționale – Nicu Fălcoi
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui
Ministerul Energiei – Cristina Prună
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Cătălin Drulă
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – George Cățean
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Mihai Goțiu
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea
Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Oana Țoiu
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Ionuț Moșteanu
Ministerul Sănătății – Ioana Mihăilă
Ministerul Educației – Corina Atanasiu
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Cosette Chichirău
Ministerul Culturii – Marius Manole
Ministerul Tineretului și Sportului – Tudor Pop

ADVERTISEMENT