News

USR a atacat la CCR bugetul. Replica lui Kelemen Hunor: ”Contestă degeaba, legea e constituțională”. Update

Vineri, 24 decembrie, USR a atacat la Curtea Constituțională (CCR) bugetul de stat pe 2022. Kelemen Hunor spune însă că nu este nimic neconstituțional la această lege. Decizia judecătorilor va veni pe 29 decembrie.
24.12.2021 | 16:45
USR a atacat la CCR bugetul Replica lui Kelemen Hunor Contesta degeaba legea e constitutionala Update
ADVERTISEMENT
24-12-2021
14:46

CCR va dezbate pe 29 decembrie contestația USR privind bugetul de stat pe 2022

Curtea Constituţională a României a anunțat că va dezbate miercuri, 29 decembrie, înainte de finalul anului, sesizarea USR asupra Legii bugetului se stat pe 2022, votată joi, în Parlament.

În cursul zilei de vineri, 24 decembrie, Uniunea Salvaţi România a depus sesizarea privind legea bugetului.

Anterior, Dan Barna a anunţat de la tribuna plenului că bugetul pe 2022 îi discriminează pe români şi a arătat că niciun amendament al USR nu a fost acceptat de noua coaliţie din Parlament.

La o zi după ce bugetul de stat pe anul 2022 a fost adoptat de Parlament cu 294 de voturi ”pentru” și doar 120 ”împotrivă”, USR a atacat legea la Curtea Constituțională.

Încă de joi, fostul președinte al formațiunii, Dan Barna, anunţa de la tribuna plenului că bugetul pe 2022 îi discriminează pe români şi a arătat că niciun amendament al USR nu a fost acceptat de noua coaliţie din Parlament.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după ce USR a depus contestația la CCR, vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a declarat că legea bugetului de stat pe 2022 este constituțională, dar orice partid are dreptul să o atace.

USR a atacat la CCR bugetul

Conform celor de la USR, în sesizare a fost invocată încălcarea prevederilor constituționale privind mai multe aspecte.

ADVERTISEMENT

”În conformitate cu prevederile art. 146 lit. a) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, deputaţii menţionaţi în anexa ataşată formulăm prezenta sesizare de neconstituţionalitate a Legii bugetului de stat pe anul 2022, înregistrată la Camera Deputaţilor cu codul PL-x nr. 611/2021 şi la Senat cu codul L566/2021, pe care o considerăm neconformă cu prevederile art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) şi (2), art. 74 şi art. 75 din Constituţia României, motiv pentru care solicităm instanţei de contencios constituţional să constate neconstituţionalitatea acesteia”, precizează liderul grupului parlamentar al USR din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, conform Agerpres.

În sesizarea USR a fost invocată încălcarea prevederilor constituţionale privind egalitatea în faţa legii (“prin nealocarea de resurse financiare proporţionale cu necesităţile în Sectorul 1, fără aplicarea mecanismelor şi algoritmului de alocare prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale”), dreptul la învăţătură (“prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local şi judeţean al elevilor la şcoală, contrar Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011”).

ADVERTISEMENT

Conform demersului partidului condus de Dacian Cioloș, au mai fost încălcate principiile:

  • legalităţii: prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare şi care profită exclusiv partidului din care fac parte iniţiatorii (PPU-SL”)
  • bicameralismului: prin adoptarea în şedinţa reunită a unui amendament care eludează Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, lege organică ce nu poate fi modificată şi completată decât separat, mai întâi de către Senat, ‘Camera de reflecţie’, şi apoi de către Camera Deputaţilor, ‘Camera decizională’)
  • calităţii legii: prin caracterul neclar, imprecis şi interpretabil a numeroase prevederi.

Kelemen Hunor le taie din avânt celor de la USR: ”Nu există nimic neconstituțional în lege”

Vicepremierul Kelemen Hunor spune despre demersul USR de la Curtea Constituţională în privinţa bugetului pe 2022 că este unul în zadar, întrucât ”nu e nimic neconstituţional” în lege.

ADVERTISEMENT

”Sunt convins că dacă va exista o astfel de sesizare în 48 de ore, CCR, înainte de Anul Nou, va da o decizie.

Au mai fost astfel de situaţii, legea bugetului a mai fost contestată la CCR în anii precedenţi, de câteva ori. Deci nu există nimic neconstituţional, dar dreptul lor nu poate fi îngrădit. Dacă vor să sesizeze Curtea, n-au decât”, afirmă liderul UDMR.

ADVERTISEMENT
Tags: