Alegeri 2024

USR cere Senatului să voteze legile privind reformarea serviciilor de informații. Proiectele au trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaților a votat proiectele de lege prin care sunt limitate mandatele șefilor serviciilor secrete și sunt prevenite eventualele abuzuri.
11.12.2024 | 17:10
USR cere Senatului sa voteze legile privind reformarea serviciilor de informatii Proiectele au trecut de Camera Deputatilor
Deputatul Emanuel Ungureanu, legi pentru reformarea serviciilor secrete Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Actele normative inițiate de deputatul USR Emanuel Ungureanu vor intra în dezbaterea Senatului, iar formațiunea politică solicită senatorilor să voteze propunerile legislative în plenul de săptămâna viitoare.

USR cere Senatului să voteze legile privind reformarea serviciilor de informații

Cele două proiecte de acte normative vizează limitarea numărului mandatelor șefilor serviciilor (SRI, SIE, SPP, STS, DGPI și DGIA) și un mod de prevenire ale unor eventuale abuzuri comise de șefi SRI.

ADVERTISEMENT

„Cele întâmplate în ultimele săptămâni și luni, culminând cu alegerile prezidențiale anulate, ne-au dovedit, mai mult ca niciodată, că avem obligația să ne întărim statul și instituțiile sale cheie.

Iar serviciile secrete joacă un rol esențial în stat, trebuie să ne asigurăm că ele funcționează la maximum de eficacitate, în cadru legal, departe de influențe și legături sulfuroase.

ADVERTISEMENT

Nu este normal să avem un serviciu fără conducere civilă de mai bine de un an, un alt serviciu condus de 19 ani de aceeași persoană, iar șeful unui al treilea serviciu să facă excursii de lux în timp ce țara se află în plină criză de securitate.

Sper ca toate partidele democratice să înțeleagă necesitatea reformării de urgență a serviciilor secrete și ca proiectele USR să fie adoptate rapid în Senat”, a declarat Emanuel Ungureanu, potrivit comunicatului de presă al USR.

ADVERTISEMENT

Ce prevăd proiectele de lege

Potrivit primului proiect de act normativ, numărul de mandate ale șefilor Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Direcției Generale de Protecție Internă a MAI (DGPI) și Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) este limitat la două (8 ani, în total).

Cel de-al doilea proiect de lege inițiat de USR urmărește prevenirea abuzurilor, stabilind interdicția, aplicabilă cadrelor militare și angajaților civili ai Serviciului Român de Informații, de a desfășura activități de consultanță sau asistență, timp de 20 de ani după încetarea activității în SRI.

ADVERTISEMENT

Votul Camerei Deputaților, în plenul de miercuri, a fost în calitate de prim for sesizat, decizional pe ambele proiecte de lege fiind Senatului. Dacă sunt adoptate și de către Senat, propunerile de lege vor merge la președintele României pentru promulgare.

ADVERTISEMENT