Sporturi

USR depune un nou proiect pentru desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților

08.05.2020 | 18:59
ADVERTISEMENT

Uniunea Salvați România a anunțat că a depus un nou proiect de lege privind desființarea secției speciale pentru anchetarea infracțiunilor din justiție. USR invocă ineficiența acestei instituții, majoritatea dosarelor la care a lucrat soldându-se cu decizii de clasare.

Secția specială, socotită ineficientă

Justiția trebuie reparată după regimul Dragnea! USR depune două noi proiecte de lege. Primul vizează desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților, în condițiile în care proiectul anterior depus a fost respins în Parlament de majoritatea controlată de PSD, iar Guvernul PNL nu pare să se grăbească în demersul de desființare a acestei structuri create la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe procurori și judecători”, se arată într-un comunicat al USR.

ADVERTISEMENT

Uniunea amintește că, dintre cele 417 dosare soluționate de către SIIJ, 415 au avut soluție de clasare.

Al doilea proiect depus de USR modifică legile Justiției astfel încât acestea să fie puse în acord cu recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția.

ADVERTISEMENT

Contestări mai vechi

Raportul GRECO din vara anului 2019 recomanda autorităților române să desființeze secția specială.

GRECO observa că modificarea prin OUG 7/2019 a Legii nr. 304/2004 privind poziția ierarhică a procurorului șef al Secției pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie permite revocarea apelurilor depuse de alte servicii din Procuratură, inclusiv de către procurorul general, către instanțele de judecată superioare, de exemplu, pentru cazurile de corupție, și plasează această secție în afara structurii ierarhice a procuraturii române.

ADVERTISEMENT

GRECO făcea trimitere și la ultimele observații ale Comisiei de la Venetia, care arăta că există “temeri că noua structură va fi folosită ca un instrument (suplimentar) de intimidare și presiune asupra judecătorilor și procurorilor”. GRECO nota și că numărul procurorilor angajați în această secție, la fel ca numărul ofițerilor de poliție, este disproporționat față de numărul de cazuri pe care secția le investighează. GRECO avertiza autoritățile asupra faptului că această implicare a ofițerilor de poliție (prin Ministerul de Interne) în Secția Specială va duce în mod inevitabil la situații în care ofițerii de poliție vor investiga cazuri împotriva procurorilor și judecătorilor, în loc de tipuri specifice de infracțiuni.