News

USR îi curtează pe social-democrați pentru votul în Parlament. Dacian Cioloș: „Și pentru PSD tot noi putem fi o soluție”

Speranțele USR legate de învestirea guvernului său par legate în momentul de față de o posibilă decizie a PSD ca parlamentarii social-democrați să voteze cabinetul Cioloș.
18.10.2021 | 18:56
USR ii curteaza pe socialdemocrati pentru votul in Parlament Dacian Ciolos Si pentru PSD tot noi putem fi o solutie
Marcel Ciolacu încă nu dă semne că aar fi dispus să susțină un guvern Cîțu/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

USR are numai 80 de parlamentari iar șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament sunt, teoretic, nule, deoarece este necesar un minim de 234 de voturi.

În ultimele zile, dinspre USR au plecat semnale către PSD, în care sunt evocate avantajele pe care un guvern minoritar monocolor le-ar avea pentru social-democrați.

ADVERTISEMENT

Speranțele Uniunii sunt cumva justificate întrucât cele două partide au împreună 237 de voturi, suficiente pentru instalarea guvernului condus de către Dacian Cioloș.

PSD, singura șansă ca guvernul Cioloș să treacă

La prima vedere, scenariul pare neverosimil întrucât ostilitatea dintre cele două partide durează încă de legislatura trecută. Însă criza politică actuală a răsturnat calculele raționale care putea fi făcute anterior. Guvernul Cîțu a fost demis printr-o neașteptată coalizare a PSD, USR și AUR, iar încercările din ultimele zile ale lui Dacian Cioloș de a reface fosta coaliție au eșuat.

ADVERTISEMENT

Cum eșecul lui Cioloș de a-și trece guvernul prin Parlament pare iminent, singura variantă aflată la îndemână a rămas PSD-ul lui Marcel Ciolacu. Inițierea de negocieri cu social-democrații ar compromite actuala conducere a USR în ochii propriului electorat, care este vehement anti-PSD. În schimb, s-au lansat semnale publice, în care lideri ai USR au menționat beneficiile pe care le-ar avea PSD în actualul context politic.

Condiția-avertisment pusă de social-democrați

În urmă cu patru zile, PSD a dat publicității un comunicat în care îl avertiza pe Cioloș, pe un ton destul de dur, ca nu cumva să-l propună din nou pe Vlad Voiculescu în funcția de ministru al Sănătății.

ADVERTISEMENT

PSD îl somează pe prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş să nu îndrăznească să-l includă în propunerea sa guvernamentală pe groparul sistemului de sănătate, Vlad Voiculescu, care prin nepăsare, incompetenţă şi scandal a provocat catastrofa sanitară generalizată pe care o trăim în aceste zile. Chiar dacă echipa guvernamentală propusă de Dacian Cioloş nu ar avea nicio şansă de a primi votul de încredere al Parlamentului, prezenţa lui Vlad Voiculescu sau a interpuşilor săi pe o astfel de listă ar reprezenta o sfidare intolerabilă şi o bătaie de joc la adresa societăţii româneşti!”, se spunea în comunicat.

Însă avertismentul dat de către PSD a fost intepretat în tabăra USR ca o oportunitate, mai ales că mesajul părea redundant în condițiile în care un guvern este votat sau respins în bloc, nu separat pentru fiecare ministru.

ADVERTISEMENT

Întâmplător sau nu, Voiculescu nu se află pe lista miniștrilor propuși de Cioloș, la Sănătate figurând Ioana Mihăilă, cea care a ocupat această funcție după demiterea lui Vlad Voiculescu.

Cioloș: „Poate scăpați de noi”

După ce în  primele zile de la desemnarea sa de către președintele Iohannis drept candidat de premier Dacian Cioloș a tot încercat să refacă vechea coaliție, duminică a apărut o schimbare de atitudine. Într-o postare pe Facebook, primul-ministru desemnat a făcut un apel pentru susținerea guvernului  său în Parlament care era adresat, deopotrivă, atât liberalilor, cât și social-democraților, puși acum pe picior de egalitate.

Indiferent de situație, cred că și pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează. Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele. Oricum ar fi, ieșiți în câștig, pentru că sunt convins că nu vreți să vă treziți pe tavă cu o țară demolată”, a scris Dacian Cioloș.

Argumentul a fost reluat, luni, de către europarlamentarul Dragoș Pîslaru, care și el a spus că PSD ar putea să voteze dintr-un „calcul cinic” în favoarea guvernului Cioloș pentru ca din opoziție să crească în opțiunile alegătorilor.

Există această şansă să treacă, dintr-un calcul cinic, în sensul că pentru PNL, cumva, scapă de această situaţie de a fi la guvernare şi ne pot lua pe post de ciuca bătăilor şi să dea în noi toată iarna aceasta şi după ce scăpăm şi de criza sanitară şi de cea energetică să zică că uite, ei ştiau cum să o rezolve. La PSD e la fel. Ei pot să-şi ia şi popcorn şi să stea să se uite, ei cresc în mod natural”, a spus, la Digi FM, Dragoș Pîslaru, citat de News.ro.

Marcel Ciolacu rămâne neînduplecat

Deocamdată, președintele PSD Marcel Ciolacu nu dă semne că ar fi dispus să intre în jocul inițiat de către USR prevestind un eșec de proporții al lui Dacian Cioloș la votul din Parlament.

O săptămână pierdută = 2000 de morți: asta înseamnă ambiția lui Cioloș de a propune o ciornă de Guvern cu șanse ZERO să treacă prin Parlament! (…) Când matematica arată că schița ta de Cabinet-fantomă va strânge cele mai multe voturi contra din istoria Parlamentului, să insiști bezmetic în a prelungi criza politică în plin dezastru sanitar înseamnă, la final, iresponsabilitate”, scris Ciolacu pe Facebook.

Mai sunt două zile în care social-democrații vor trebui să se decidă dacă cer în continuare alegeri anticipate în primăvară sau să-și pregătească un triumf la alegerile din 2024 în cazul unei guvernări proaste a dreptei.

ADVERTISEMENT