Alegeri 2024

USR începe lupta internă pentru Biroul Național. Pe cine se sprijină Elena Lasconi

USR, trei facțiuni încep competiția internă pentru Biroul Național, care va fi votat la sfârșitul lunii. Cine se află în tabăra pe care se sprijină Elena Lasconi
24.06.2024 | 09:02
USR incepe lupta interna pentru Biroul National Pe cine se sprijina Elena Lasconi
Trei grupări din USR concurează pentru noul Birou Național al partidului / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După alegerile pentru președintele partidului, USR își va alege și noul Birou Național, forumul colectiv de conducere al, alcătuit din 24 de membri, care va fi votat de delegați la Congresul USR, reunit la 29 iunie. Pentru Biroul Național vor concura trei facțiuni, strânse în jurul Elenei Lasconi, lui Vlad Voiculescu și lui Cristian Seidler.

Biroul Național, votat de Congres la 29 iunie

Biroul Național al USR va fi desemnat după alegerile pentru președinția partidului, turul 1 fiind organizat luni și marți. La 29 iunie, Congresul USR, convocat de Cătălin Drulă, îi va vota pe cei 24 de membri ai Biroului Național, forumul de conducere al partidului, care are greutate și poate, spre exemplu, bloca hotărârile președintelui partidului. De altfel, Elena Lasconi, care deschide lista candidaților la președinția USR, declara recent că nu își va depune o candidatură la alegerile prezidențiale dacă nu va avea majoritate în Biroul Național.

ADVERTISEMENT

Tabăra Elenei Lasconi

Potrivit unor surse, pentru noul Birou Național al partidului vor fi mai multe liste. Una este grupată în jurul Elenei Lasconi și pe ea se regăsesc Lucian Stanciu-Viziteu (primarul din Bacău), Claudiu Năsui (fost ministru al Economiei), Cristina Prună (deputat) și, poate, Radu Mihaiu,  primar învins al Sectorului 2

„Vlad Voiculescu şi Radu Mihaiu sunt rivali în partid, chiar dacă amândoi fac parte din filiala Bucureşti. Sunt din tabere diferite, deci nu pot fi pe aceeaşi listă”, au declarat surse interne pentru News.ro.

ADVERTISEMENT

Lista lui Vlad Voiculescu

O altă grupare este strânsă în jurul lui Vlad Voiculescu, pe lista sa fiind Dominic Fritz (primarul Timișoarei), Clotilde Armand (primarul învins al Sectorului 1, Oana Țoiu (parlamentar) și Oana Murariu (parlamentar).

 „E posibil ca pe lista lui Vlad Voiculescu să candideze şi Allen Coliban”, potrivit sursei citate. Primarul Coliban, care și-a recunoscut înfrângerea în fața liberalului George Scripcaru, ar putea avea o listă proprie pentru Biroul Național.

ADVERTISEMENT

 „Lista lui Voiculescu e foarte puternică, iar organizaţia pe care o conduce, Bucureşti, are foarte mulţi delegaţi. Trebuie spus că USR Bucureşti a învins PSD şi PNL în Capitală obţinând mai multe voturi decât în 2020. Sigur că un merit important a avut şi Nicuşor Dan, care e asociat cu USR, dar Vlad Voiculescu, personal, a ieşit întărit din aceste alegeri”, potrivit surselor din conducerea partidului.

Gruparea din jurul lui Cristian Seidler

Pe lista deputatului Cristian Seidler (candidat la conducerea partidului) pentru noul Birou Național, sunt Stelian Ion (fost ministru al Justiției), Silviu Dehelean (parlamentar), și Cristian Ghica (parlamentar).

ADVERTISEMENT

 „Din tabăra Seidler fac parte ‘nicuşoristii’, apropiaţii lui Nicuşor Dan, deşi unii dintre ei au mai schimbat taberele în decursul anilor. Însuşi Seidler a fost nicuşorist, apoi a trecut în ‘teamBarna’, ca azi să revină la statutul iniţial”, potrivit surselor.

Cu o listă proprie pentru Biroul Național va veni și purtătorul de cuvânt al ISR, Ionuț Moșteanu. Moșteanu este și președintele filialei Argeș, de unde face parte și primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi. Însă Lasconi nu a dorit să fie coechipieră cu Ionuț Moșteanu din cauză că acesta este un apropiat al lui Cătălin Drulă, Dan Barna și lui Cristian Ghinea, cărora Elena Lasconi le reproșează eșecurile după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Nici Cătălin Drulă, nici Dan Barna, Cristian Ghinea și Vlad Voiculescu nu vor mai candida pentru Biroul Național, la alegerile de sâmbătă, 29 iunie.

ADVERTISEMENT