USR îi acuză pe premierul Marcel Ciolacu și pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, că prin măsurile economice implementate de Guvern, „prețurile au crescut din ce în ce mai mult și mai repede”, lucru confirmat, spune USR, și de Institutul Național de Statistică.
USR i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să „nu mai ia măsuri economice care-i sărăcesc și mai mult pe români” și să oprească „cheltuielile aberante” care sporesc și mai mult deficitul bugetului de stat. Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei a arătat că accizele crescute la carburanți au slăbit și mai mult puterea de cumpărare a populației.
În schimb, potrivit lui Claudiu Năsui, banii obținuți din creșterea taxelor au fost înghițiți de „eternele firme de partid abonate la banii statului” și de agențiile statului care, spune el, plătesc „activul de partid”.
„În ultimii ani, taxele au tot crescut, pentru a aduce mai mulți bani castei politice care nu se mai satură din a tot crește cheltuielile. Mecanismul este același. Mai întâi politicienii cresc cheltuielile, după care se plâng că n-au bani și apoi cresc taxele. În ultimii doi ani, casta politică a crescut taxele de trei ori. PFA-urile și microîntreprinderile au fost de departe cele mai afectate de creșterile de taxe, deși ele reflectă sănătatea unei economii, nu marile corporații pe care casta politică le tot subvenționează din banii contribuabililor”, a spus Claudiu Năsui, potrivit unui comunicat al USR.
Adina Săniuță, senatoare USR, membră Comisiei buget-finanțe din Senat, a spus că creșterea accizei la carburanți a avut consecință firească creșterea prețurilor, „ceea ce s-a văzut în coșurile de cumpărături ale românilor”.
„Adina Săniuță spune că nici nu trebuie să fii laureat al Premiului Nobel în economie ca să înțelegi că dacă cineva crește accizele la carburant, acest lucru se va vedea imediat atunci când mergi la piață și când vezi clar că de 100 de lei nu mai cumperi ce cumpărai în urmă cu un an”, se arată în comunicatul USR.
Adina Săniuță a declarat: „Prețurile au crescut în medie cu 5,42% în luna iulie față de luna iulie a anului trecut. Nenorocirea este că dăm cu aproape 25% mai mulți bani pe medicamente, ceea ce afectează în special oamenii în vârstă care au pensii mici și bolnavii, pentru care o mare parte din resurse se duce pe îngrijirea medicală. De asemenea, articolele de igienă și medicale au crescut cu 16%, utilitățile – apă, canal, salubritate – cu 15,62%, chiriile cu 10%. Ciolacu și Boloș sunt incapabili să înțeleagă impactul negativ pe care deciziile lor le au asupra românilor de rând!”.
USR subliniază ca a cerut a cerut în repetate rânduri Guvernului Marcel Ciolacu să asigure o funcționare eficientă a aparatului bugetar, să oprească toate „cheltuielile inutile”, ai căror beneficiari sunt „doar firmele și persoanele mufate la banul public”. Totodată, USR a mai cerut executivului să nu mai acopere găurile din buget prin creșterea taxelor și accizelor și să „adopte măsuri active de sprijinire a celor care muncesc și care produc – real – plus valoare pentru economia românească”.