News

USR, măsuri de avarie pentru a opri prăbușirea partidului. „Un proiect politic revoluționar ce s-a dovedit a funcționa pe aceleași reguli ca și celelalte formațiuni politice”

Președintele USR a anunțat că dorește devansarea datei congresului partidului pentru luna iulie în speranța de a depăși zodia plecărilor și tensiunilor interne ce macină formațiunea politică în ultima perioadă
13.06.2022 | 10:52
USR masuri de avarie pentru a opri prabusirea partidului Un proiect politic revolutionar ce sa dovedit a functiona pe aceleasi reguli ca si celelalte formatiuni politice
Președintele interimar al USR-ului, măsuri disperate pentru a opri dezbinarea partidului. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că decizia președintelui interimar al USR, Cătălin Drulă, de a cere devansarea congresului partidului pentru luna iulie denotă o încercare de a stopa plecările și tensiunile interne ce au măcinat formațiunea politică în ultima perioadă.

USR, măsuri pentru a opri prăbușirea partidului

Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, a propus joi membrilor USR ca alegerile pentru funcția de președinte deplin al partidului să fie organizate în luna iulie, susținând că partidul nu mai poate aștepta până la toamnă pentru încheierea disputelor interne. „A venit momentul să închidem disputele interne. Mai ales în contextul actual şi în perspectiva lui 2024, USR trebuie să aibă un leadership stabil şi un preşedinte ales cu voturile voastre”, a susținut Cătălin Drulă într-un mesaj intern pentru membrii USR, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, președintele interimar al USR a susținut că partidul este atacat din exterior de „colosul PSD-PNL”, dar a subliniat și că partidul se confruntă cu „tribalism” și „facțiuni persistente”. „Dezbaterea, critica şi dezacordul exprimate în mod legitim şi loial sunt parte din ADN-ul USR şi o parte sănătoasă a culturii noastre interne. De partea cealaltă, demolarea, calomnia, minciunile şi atacurile publice nefondate sunt elemente toxice. Şi dacă sunt persoane care le proferează, nu putem decât să constatăm cu regret că ele preferă, de facto, să se situeze în afara echipei”, a susținut Drulă.

Analiștii politici sunt de părere că această strategie are rolul de a pune capăt șirului de tensiuni interne cu care se confruntă partidul, în special după plecarea oficială a lui Dacian Cioloș din USR și anunțul acestuia privind înființarea noului său partid, REPER. Zilele trecute, informațiile pe surse sugerau că numărul parlamentarilor USR care l-ar putea urma pe Cioloș la noul său partid ar fi de zece, în condițiile în care USR are în total 80 de senatori și deputați.

ADVERTISEMENT

„Cu siguranță rostul congresului USR e acela de a întări actuala conducere, dar nu cred că el va reuși să aștearnă liniștea peste partid. Intenția lui Cătălin Drulă de a devansa congresul cred că are rost fix cu ceea ce tot discutăm de mai mult timp: conflicte interne, plecări, ruperea unei facțiuni care-și va crea un alt partid și așa mai departe. Toate acestea sunt legate oarecum și de perioada în care se află USR. Prin aducerea conducerii congresului mai aproape, Drulă și echipa sa vor să scurteze timpul în care tema „alegeri interne la USR” mai poate fi prezentă pe agendă. Dacă câteva luni de acum încolo tot putem să vorbim de alegeri la USR, atunci asta va da naștere la oportunități de a se aminti din nou despre conflictele interne, despre rupere, despre probleme.

Încearcă să scape prin această procedură, practic a rămas doar o procedură, și rămâne de văzut cum se va replia tabăra Curaj-Împreună, care părea la un moment dat că va avea un contra-candidat pentru Cătălin Drulă, și cum se va sfârși această poveste internă în USR, poveste cu final așteptat de altfel. Finalul este așteptat însă rămâne să vedem cu ce costuri pentru partid”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

ADVERTISEMENT

USR, în epoca luptelor interne de putere

În ciuda declarațiilor interne ale președintelui Cătălin Drulă privind critica și dezacordul, marți seară în cadrul USR a fost convocat un comitet politic în cadru restrâns unde a încercat să impună o rezoluție privind excluderea din partid a oricărui membru USR care susține formațiunea lui Cioloș. Lucrurile au fost cu atât mai grave cu cât publicația PS News a publicat o înregistrare din acea ședință cu Cătălin Drulă ignorând și tăind microfonul celor care au încercat să-i spună că sunt încălcate prevederile statuare.

Mai mult, în aceleași zile deputata Oana Ozmen și-a anunțat plecarea din partid și trecerea la PNL susținând că nu are rost să rămână într-un partid „fără nicio strategie de viitor”, iar deputatul USR Andrei Lupu a fost exclus din partid după ce declarase într-un interviu că este printre cei care se gândește să părăsească partidul și că este îngrijorat „în mod real de felul în care arată USR în acest moment”.

ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că epoca conflictelor interne prin care continuă să treacă USR a afectat abilitatea USR-ului de a comunica atât cu propriul electorat dar nu numai. Potrivit acestora, lipsa de unitate internă a unei formațiuni politice reprezintă o piedică esențială a capacitatea acesteia de a primi încrederea electoratului.

„Cred că principala problemă a USR-ului din perspectiva aceasta e problema de imagine născută din toate aceste scandaluri. Nu poți clama, nu poți cere încrederea cetățenilor în momentul în care tu, în interior, nu ești bine cu tine. Nu ești credibil să ceri încrederea și voturilor oamenilor când în interiorul tău se întâmplă lucruri ce arată că există lipsă de unitate, există probleme, neînțelegeri. Cred că aceasta este principala problemă.

După părerea mea, cred că mai important e faptul că toate aceste conflicte interne continue fac partidul să nu fie deloc credibil atunci când cere încrederea electoratului. Pentru că atunci când ai probleme în interior nu poți să fii credibil în exterior. De fiecare dată când se întâmplă asta într-un partid este vizibil. Cel mai bun exemplu e PNL. Una din explicațiile pentru care PNL, în momentul de față, are o ușoară creștere sau măcar s-a oprit din scădere e că s-a oprit conflictul intern. Chiar dacă el s-a oprit cu o soluție anapoda sau imperfectă, cu toate astea, tot conflictul intern s-a oprit și asta a oprit și căderea. Același lucru se întâmplă și la USR. Cât timp conflictul intern va continua, cred că USR nu va fi credibil în a livra în exteriorul partidului”, a subliniat, într-o declarație pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Identitatea pierdută a USR

Pe de altă parte, unii comentatori politici sunt de părere că această luptă internă pentru putere a distrus chiar identitatea acestui partid care s-a prezentat drept o alternativă reală la clasicele partide politice din țara noastră. Unele voci din societatea civilă merg până a susține că USR-ul nici nu mai există la momentul actual.

„Ce se întâmplă acum în partid este finalul politicii începute de gruparea care a preluat puterea în partid în urmă cu 3,4 ani, mă refer la gruparea Barna, Ghinea & Co., care a avut ca obiectiv să dețină puterea absolută în partid și să-i elimine pe toți cei care erau de altă părere decât ei. Acum dețin puterea absolută, numai că nu mai există partidul. Responsabilitatea e foarte mare.

Ce au făcut ei aș spune că este un act cu consecințe grave pentru societatea românească. Asta pentru că o parte importantă a generației de oameni tineri, oameni care sunt acum pe la 30-40 de ani începuse să spere că se poate schimba ceva în politica acestei țări. Că poate exista un partid care să fie altceva decât găștile clientelare din PSD, PNL și toate celelalte, care urmăresc strict interese pecuniare. De la înființare acest partid a ilustrat o parte din speranțele acestei generații, și a concentrat eforturile a foarte mulți oameni, oameni care s-au dus cu bune intenții în acest partid.

Distrugerea partidului înseamnă că generația aceasta, oamenii respectivi, au investit degeaba și au pierdut buna credință pe care au investit-o în partid. Va fi foarte greu să-i mai convingi pe acești oameni să se apropie de politică. USR nu mai este un partid altfel. Conducerea actuală a reușit să-l transforme dintr-un partid viu într-o gașcă și practic să-l distrugă. Părerea mea cel puțin este că acum USR nu mai există”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Mircea Kivu.

Ciprian Mihali, profesor la Universitatea Babeș-Boliay din Cluj-Napoca, este și el de părere că presiunea publică asupra actualei conduceri a partidului este binevenită în condițiile în care prăbușirea imaginii USR-ului ar putea duce la împământenirea ideii că nu poate exista o schimbare reală în politica românească.

„Nimic nu e mai periculos pentru România decât răspândirea percepției că „toți sunt aceeași mizerie”, după cum e la fel de periculos un comportament infantil mesianic care, în numele lui „suntem singurul partid care…”. Nu e nimic de salvat în România dacă salvarea se face în acest fel. Nu poți apăra democrația fiind un antidemocrat în partidul tău, așa cum nu poți poza în bărbat respectabil în societate dacă îți bați zilnic soția acasă”,  scris acesta pe pagina sa de Facebook într-o postare mai largă în care a criticat modul în care actuala conducere a USR și-a asigurat controlul partidului.

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că această problemă de imagine creată de lupta internă din partid și acuzațiile de abuz de putere la adresa celora din actuala conducere a afectat poate doar miezul tare al electoratului acestui partid. Pentru marea majoritate a celor care nu au timp să urmărească frământările interne și detaliile luptelor politice dintr-un partid politic, fie el și USR.

„Pentru un public mai restrâns, care se uită cu mai multă atenție la ceea ce se întâmplă în interiorul USR-ului, probabil modul în care s-au desfășurat lucrurile acolo din perspectiva acestor mașinațiuni politice interne, care au semănat mai mult a partide clasice și nu a USR, care se dorea a fi un partid extrem de transparent și democrat, lucrurile astea au contat, și uneori au contat foarte mult. Însă cred că vorbim de un grup destul de restrâns, poate 1-2% din electoratul lor, pentru că nu foarte multă lume are timpul necesar să urmărească aceste lucruri.

Ceea ce se credea a fi, ceea ce pentru mulți se credea a fi un proiect politic revoluționar se dovedește a fi un proiect politic care nu poate funcționa decât pe aceleași reguli ca și celelalte partide politice. Și susținătorii USR nu la asta s-au așteptat. Până la urmă USR a crescut și a promis schimbarea totală, un alt mod de a face politică, oameni noi în politică, ne amintim de toate sloganurile, de toate ideile, care până la urmă s-au transformat cam în același mod de a face politică, cel puțin în intern, nu vorbesc despre ce s-a întâmplat la guvernare. În intern, grupurile de interese de putere pentru a-și păstra și câștiga influența și puterea în partid au făcut cam aceleași lucruri pe care le fac toate celelalte partide. Lucru care, pentru bună parte dintre simpatizanții USR, a venit ca un ciocan în moalele capului pentru toate credințele și dorințele anterioare cu privire la noul proiect politic”, a mai declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

ADVERTISEMENT