News

USR PLUS vrea dezbaterea moțiunii mai devreme. A trimis solicitare către CCR

USR-PLUS vrea ca sesizarea privind moțiunea de cenzură să fie discutată mai repede de către CCR.
20.09.2021 | 13:14
USR PLUS vrea dezbaterea motiunii mai devreme A trimis solicitare catre CCR
ADVERTISEMENT

USR-PLUS a trimis luni o solicitare către CCR prin care vrea ca sesizarea pe moțiunea de cenzură să fie discutată mai repede de 28 septembrie, așa cum era stabilit.

“Am solicitat Curţii Constituţionale să judece cu celeritate sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României. Articolul 113 din Constituţie stipulează foarte clar că moţiunea trebuie dezbătută şi votată după 3 zile de la citirea ei.

ADVERTISEMENT

Consider că termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat, iar instrumentul juridic al moţiunii de cenzură este, astfel, golit de conţinut. Din acest motiv am cerut devansarea acestei date pentru una cât mai curând posibilă”, a declarat Anca Dragu, preşedintele Senatului, într-un comunicat de presă citat de USR-PLUS.

Oana Morariu, deputat USR-PLUS: ”În cazul respingerii cererii, Curtea va fi datoare să vină cu o explicaţie solidă”

De asemenea, Oana Morariu, deputat USR-PLUS, consideră că CCR va trebui să vină cu o explicație solidă dacă le va respinge cererea.

ADVERTISEMENT

“Desigur, orice zi întârziere adânceşte acest blocaj. De aceea, am solicitat preschimbarea termenului de judecată fixat pentru deblocatea moţiunii de cenzură în data de 28.09.2021, la limita maximă prevăzută de lege, pentru un moment cât mai timpuriu, mai ales ţinând cont de termenul constituţional de 3 zile de la data citirii moţiunii în Parlament, când ar fi trebuit să fie votată.

În cazul respingerii cererii, Curtea va fi datoare să vină cu o explicaţie solidă, încărcătura acesteia neputând constitui motiv suficient într-o situaţie de criză politică şi paralizare a unui instrument democratic”, potrivit și spuselor Oanei Murariu.

ADVERTISEMENT

USR-PLUS: ”Blaturile din Parlament blochează un drept constituțional al senatorilor și deputaților ”

Reprezentanții formațiunii politice mai precizează faptul că în Parlament s-au creat blaturi pentru împiedicarea pronunțării prin vot asupra moțiunii de cenzură. 

”La 11 zile de la citirea moțiunii de cenzură, parlamentarii sunt în continuare împiedicați să se pronunțe prin vot asupra demersului USR PLUS de înlăturare a premierului Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Blaturile din Parlament blochează un drept constituțional al senatorilor și deputaților doar pentru ca actualul premier să fie menținut în funcție până după congresul PNL.

Solicităm Curții Constituționale să nu se implice în acest atac la democrație și să revină asupra termenului pentru dezbaterea sesizării privind moțiunea de cenzură”, au mai precizat în comunicat cei de la USR-PLUS.

Acest demers al USR-PLUS vine după ce Curtea Constituţională a hotărât săptămâna trecută că va lua pe data de 28 septembrie o decizie asupra sesizării făcute de Florin Cîțu, privind moțiunea de cenzură formulată împotriva lui. Adică la trei zile după Congresul PNL, care va avea loc pe data de 25 septembrie.

Concret, premierul a cerut CCR să constate existența unui conflict juridic între Parlament și Guvern. El reclamă faptul că semnăturile inițiatorilor moțiunii, USR-PLUS-AUR nu au fost strânse cu respectarea legii. Totodată, el reclamă și faptul că a fost comunicată prea târziu moțiunea de cenzură către Executiv.

”În data de 8 septembrie 2021, prim-ministrul României a transmis Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte. 

Termenul stabilit pentru comunicarea punctelor de vedere ale părților aflate în conflict a fost stabilit pentru data de 15 septembrie 2021, iar termenul de judecată a fost ulterior stabilit pentru data de 28 septembrie 2021”, anunța Curtea Constituțională.

ADVERTISEMENT
Tags: