USR propune introducerea, printr-un proiect de lege, a butonului de panică în saloanele spitalelor și a sistemelor de supraveghere video în secțiile ATI și în Unitățile de Primiri Urgențe (UPU), dar și blocurile operatorii. „Drepturile pacienților și ale medicilor trebuie protejate simultan”, susține USR.
USR susține introducerea butonului de panică, prin lege, în saloanele spitalelor și a camerelor de supraveghere video în secțiile ATI, la Unitățile de Primiri Urgențe și în sălile de operații. USR susține că butonul de panică și supravegherea video vor fi metode cu ajutorul cărora pacienții vor fi mai bine protejați, în contextul celor întâmplate recent la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, unde moartea unui pacient a dus la arestarea a două doctorițe care sunt acuzate de omor.
Potrivit USR, instaurarea camerelor de supraveghere nu înseamnă instituirea unui „sistem polițienesc”, ci protejarea pacienților și medicilor, la fel ca și butonul de panică, adică un sistem cu ajutorul căruia se va face „diferența” între cei care-și practică meseria „cu bună credință” și cei care sunt „rău intenționați” sau „neglijenți”.
„Să ieșim din zodia fricii! Fiecare dintre noi am avut pe cineva cunoscut sau în familie umilit de sistemul medical românesc. Butonul de panică ar fi o metodă de protecție a pacientului, la fel și camerele video. Avem medici extraordinari care trebuie să-și facă meseria într-un sistem care nu-i susține. Camera video nu înseamnă introducerea unui sistem polițienesc, ci protecția celor care își fac meseria cu bună credință, departajarea lor de cei care nu respectă rigorile meseriei”, a declarat Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat al USR.
„Țineți minte cum, cu o cameră de supraveghere, am aflat adevărul legat de cum a ars un pacient pe masa de operație în Spitalul Floreasca? Despre asta vorbim – măsurarea obiectivă, nu pe emoție sau declarații părtinitoare. Statul trebuie să aibă mijloace obiective de măsurare a situațiilor cu semn de întrebare. Așa reconstruim încrederea în sistem, între medic și pacient”, a adpugat Ungureanu.
Emanuel Ungureanu a precizat că accesul la camerele de supraveghere nu trebuie să fie apanajul doar al Parchetului și al Poliției. „Încrederea dintre medic şi pacient trebuie să fie construită prin dialog şi mijloace obiective (camera video) care să dezvăluie comportamente nepotrivite atât ale medicilor, cât şi ale pacienţilor”, a spus deputatul.
Deputata USR Cristina Prună, a spus la rândul ei că una din măsurile concrete în domeniul sănătății propuse de USR este Pilonul 2 al Sănătății, un proiect legislativ depus la Parlament în urmă cu peste jumătate de an.
„Am ajuns să ne fie frică să mergem la spital, iar medicii se tem să profeseze! Vorbim despre o neîncredere profundă în sistemul de sănătate. Am tot văzut drame pe care trebuie să le oprim! USR vine cu propuneri concrete de reformă. Fiecare dintre noi plătește impozit pe sănătate din orice tip de venit, inclusiv pe boală plătim taxă de 10%, dar când ajungem la spital nu beneficiem de ceea ce ar trebui din taxele noastre. Pacienții trebuie să aibă în mod real posibilitatea de a alege. Pilonul 2 al Sănătății este soluția USR pentru servicii mai bune în spitale”, a afirmat Cristina Prună.
Potrivit USR, Pilonul 2 al Sănătății le permite românilor să-și aleagă orice asigurător de sănătate doresc, CNAS sau privat, pentru a nu mai fi „captivi monopolului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și să-și aleagă furnizori privați de pe o piață concurențială de servicii medicale”.
„Contribuția rămâne aceeași și se plătește conform Codului Fiscal. Diferența este că o sumă echivalentă cu 5% dintr-un salariu minim va fi virată către asigurătorul de sănătate pe care îl alegeți. Conform proiectului, fiecare român ar putea să-și redirecționeze 185 de lei/lună (sau 5% dintr-un salariu minim) către orice asigurător de sănătate dorește. Pachetul asigurat este actualul pachet de bază mai puțin patologiile acoperite de programe naționale, care rămân acoperite de CNAS. Concurența între asigurători va duce la servicii medicale mai bune pentru pacient”, afirmă USR.