Proiectul de act normativ a fost inițiat de parlamentarii USR Diana Buzoianu, Remus Negoi, Aurel Oprinoiu și Raoul Trifan și este destinat gestionării deșeurilor provenite din construcții și demolări.
Potrivit inițiatorilor, proiectul are ca scop îmbunătățirea semnificativă a gestionării, reciclării şi valorificării acestor deșeuri în România. Este, de asemenea, un răspuns la nevoile urgente de a ne proteja sănătatea, de a proteja mediul înconjurător şi de a încuraja economia circulară în sectorul construcțiilor.
”Este momentul să oprim poluarea rezultată în urma lucrărilor de construcţii şi să ne asigurăm că drepturile noastre la sănătate şi la un mediu curat sunt respectate în mod real, nu doar în teorie.
Avem dreptul fundamental la sănătate doar pe hârtie. În fapt, respirăm un aer care ne otrăvește, iar casele noastre stau lângă munţi de deşeuri din construcţii, unele dintre ele periculoase.
Vrem să trăim într-un mediu curat, la fel cum trăiesc germanii, francezii sau spaniolii. Este momentul să oprim poluarea rezultată în urma lucrărilor de construcţii şi să ne asigurăm că drepturile noastre la sănătate şi la un mediu curat sunt respectate în mod real, nu doar în teorie”, a declarat deputatul Diana Buzoianu, unul dintre inițiatorii proiectului.
Inițiativa legislativă prevede că, dacă la construcția unui imobil nou s-au folosit materiale reciclate în proporție de cel puțin 30% din cantitatea totală de materiale de construcții utilizate, lucrarea ar urma să beneficieze de scutiri la plata impozitelor locale pentru imobilul respectiv pe o perioadă de minimum trei ani.
USR mai propune ca titularii de autorizații de construire ”să aibă planuri de gestionare a deșeurilor, să ceară primăriilor soluții de reciclare și valorificare a deșeurilor din construcţii, să realizeze un raport la final care să fie analizat de instituţiile statului.
Autoritățile publice vor avea şi ele obligaţii precum folosirea a 25% materiale reciclate în lucrările de modernizare a infrastructurii de transporturi”.
Legea propune și un cadru clar pentru colectarea, sortarea şi reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări (DCD), vizând valorificarea a cel puţin 70% din masa deşeurilor nepericuloase, mai precizează USR.