News

USR revine cu un nou proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Reacții la vârful PSD și PNL

La o zi după ce judecătorii CCR au decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, USR anunță că va depune un nou proiect de lege pentru desființarea lor.
06.05.2022 | 17:54
USR revine cu un nou proiect de lege pentru desfiintarea pensiilor speciale Reactii la varful PSD si PNL
Parlamentul României. Foto: facebook.com/cameradeputatilor
ADVERTISEMENT

Amintim că joi, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.

USR cere susținere pentru proiect care vizează desființarea pensiilor speciale

În acest context, liderii USR au anunțat că îi invită pe cei din PSD și PNL să susţină proiectul. Conform comunicatului de presă remis de USR, proiectul pentru desfiinţarea pensiilor speciale stabileşte că la data intrării în vigoare a legii încetează orice plată a pensiilor speciale.

ADVERTISEMENT

Decizia de ieri a Curţii Constituţionale se bazează pe un neadevăr, cum că legea ar fi fost adoptată în 2021 într-o singură zi, când, de fapt, a existat o diferenţă de 8 zile între depunere şi adoptare.

Redepunem astăzi propunerea legislativă de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru ca, după adoptare, să vedem ce motive vor mai inventa unii judecători ai CCR, eventual foşti parlamentari afectaţi personal de eliminarea acestor pensii speciale, pentru a declara legea neconstituţională.

ADVERTISEMENT

Suntem dispuşi sa redepunem acest proiect de lege şi altele referitoare la celelalte categorii de pensii speciale până se vor epuiza toate pretextele din lume”, a transmis deputatul USR Cristian, Seidler.

Practic, USR susține că poate depune noul proiect având în vedere că decizia și motivarea deciziei CCR încă nu au fost publicate în Monitorul Oficial (MO).

ADVERTISEMENT

Legea prin care au fost desființate pensiile speciale e în vigoare

Conform inițiatorilor proiectului, asta înseamnă că în acest moment Legea 7/2021, prin care au fost desfiinţate pensiile speciale ale parlamentarilor, este încă în vigoare.

Astfel, USR a subliniat că va depune vineri noul proiect de lege tocmai pentru a permite un timp mai larg pentru dezbateri. Ulterior, raportul comisiei sesizate în fond şi votul în plenul Parlamentului vor fi realizate după ce este publicată decizia CCR în MO.

ADVERTISEMENT

Proiectul depus astăzi prevede desfiinţarea pentru viitor a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar stabileşte şi că, de la data intrării ei în vigoare, încetează plata pensiilor speciale în plată.

Pensiile speciale – ale parlamentarilor, în primul rând, dar şi ale altor categorii privilegiate – reprezintă o sfidare pentru românii care au muncit cinstit şi au contribuit o viaţă întreagă la fondul de pensii, dar şi o sursă de profund dezechilibru în sistem”, se mai arată în comunicatul de presă remis de USR.

Reacția lui Marcel Ciolacu despre pensiile speciale

Sursa citată a completat că toate pensiile speciale ale parlamentarilor costă statul aproape 2 miliarde de euro în fiecare an. Intențiile USR au fost comentate de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Liderul social-democraților a reiterat că a fost și rămâne un opozant al pensiilor speciale.

Într-o postare pe Facebook, acesta a susținut că nu are pensie specială şi nu va avea niciodată: ”Eu nu am pensie specială. Şi nu voi avea niciodată. Pentru că mi-am dat de fiecare dată demisia înainte de a avea un mandat complet de parlamentar.

De aceea, pot să vorbesc deschis despre acest subiect. Am fost întotdeauna împotriva acestor privilegii imorale şi nejustificate. Am promovat ca preşedinte PSD mai multe legi de impozitare sau tăiere a pensiilor speciale. La fel voi face şi de data aceasta.

Ne vom însuşi observaţiile şi vom veni urgent cu un nou proiect de lege. Iar politicienii de 30 de ani care îşi rup cămaşa în lupta cu ‘specialele’, dar în privat îşi freacă mâinile la gândul privilegiilor nenumărate sau colecţionarii de speciale de la Bruxelles vor fi din nou dezamăgiţi. Pensiile speciale trebuie să dispară definitive.

PNL reamintește că a votat împotriva pensiilor speciale

La rândul lor, liderii liberalilor au transmis o reacție pe pagina de Facebook a formațiunii: ”Poziţia Partidului Naţional Liberal este fermă: susţinem revenirea pensiilor la principiul contributivităţii.

Pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt reinstituite, pentru că decizia CCR nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituţională.

Este necesară procedura de reexaminare a legii prin Parlament, legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR. În februarie 2021, PNL a votat desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

ADVERTISEMENT