News

USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară. Partidul vrea soluții pentru criza facturilor la energie

USR intervine în criza prețurilor la gaze și energie electrică. Partidul cere convocarea unei sesiuni extraordinare în Parlament pentru adoptarea unor soluții care să-i sprijine pe români.
10.01.2022 | 16:24
USR solicita convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara Partidul vrea solutii pentru criza facturilor la energie
ADVERTISEMENT

USR consideră că legea plafonării și compensării facturilor, în forma promovată de PNL și PSD, nu este de folos populației ci că mai degrabă pune piedici.

Drept urmare, formațiunea politică aflată sub conducerea lui Dacian Cioloș propune unele soluții care ar diminua prețurile facturilor românilor la energie.

ADVERTISEMENT

Ce soluții propune USR pentru diminuarea prețurilor facturilor la energie

”-Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, și eliminarea accizei pe energie electrică.

-Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale,

ADVERTISEMENT

-Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic”, a menționat USR într-un comunicat de presă.

Totodată, USR a mai transmis că propune opt măsuri pe termen lung, printre care ”utilizarea a peste 10 miliarde de euro bani europeni pentru investiții, decăpușarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia și finalizarea centralei pe gaz de la Iernut”, a mai informat partidul.

ADVERTISEMENT

Și PSD și-ar dori convocarea unei sesiuni extraordinare

De altfel, PNL şi PSD nu ar fi de acord cu scăderea TVA din facturile primite de oameni la energie. Potrivit unor surse politice Adevărul, și PSD și-ar dori convocarea unei sesiuni extraordinare la nivelul Coaliției de guvernare, după ce a propus unele modificări la legea plafonării prețului la energie.

”-Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie,

ADVERTISEMENT

-Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată,

-Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare,

-Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie, din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale”, este detaliat pe site-ul psd.ro.

Aceste schimbări ale PSD vor fi discutate luni în cadrul primei ședințe a Guvernului Ciucă din anul 2022.

ADVERTISEMENT