News

USR vrea ca alegerile locale să dureze două zile! Proiectul de lege a fost depus deja la Senat

24.07.2020 | 22:42
USR vrea ca alegerile locale sa dureze doua zile Proiectul de lege a fost depus deja la Senat
ADVERTISEMENT

Florina Presadă a depus în cursul zilei de vineri, 24 iulie, la Senat, un proiect de lege care prevede organizarea alegerilor locale din 2020 pe parcursul a două zile. Senatorul USR consideră că un număr cât mai mare al cetățenilor români ar avea în felul acesta posibilitatea să ajungă la urne pentru a-și exercita dreptul de vot, în contextul pandemiei de coronavirus.

Potrivit actului normativ care va fi adus în discuție zilele următoare, alegerile ar urma să aibă loc sâmbătă, 26 septembrie, respectiv duminică, 27 septembrie. Ca de fiecare dată, votarea ar trebui să înceapă la ora 07.00, iar secțiile din țară să se închidă la 21:00.

ADVERTISEMENT

În opinia iniţiatorului, în condiţiile în care votarea s-ar realiza doar într-o singură zi, „procesul de votare ar fi serios îngreunat şi întârziat ca urmare a măsurilor de distanţare socială atât în interiorul secţiei, cât şi în afara ei”. Proiectul a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

USR vrea ca alegerile locale să se desfășoare pe parcursul a două zile

Avem nevoie de toate aceste lucruri cât mai curând pentru un vot în siguranţă pe 27 septembrie. Sunt lucruri pe care şi le doresc şi românii, aşa cum arată un sondaj recent. 63% dintre simpatizanţii tuturor partidelor şi-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creşterea numărului secţiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanţii tuturor partidelor exprimându-şi această preferinţă.

ADVERTISEMENT

Aceasta ar putea afecta negativ prezenţa la vot, care va scădea semnificativ, lipsind procesul de alegere a reprezentanţilor autorităţilor locale de reprezentativitate şi legitimitate, mai ales că alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene se realizează într-un singur tur”, a explicat Florina Presadă, într-un comunicat de presă dat publicității în cursul acestei zile.

Ludovic Orban nu vrea să audă de amânarea alegerilor

Chiar dacă țara noastră a depășit deja pragul de 1.000 de cazuri noi de îmbolnăvire înregistrate în fiecare zi și tot mai multe partide politice insistă pentru amânarea alegerilor, premierul Ludovic Orban nu ia în calcul o astfel de variantă.

ADVERTISEMENT

Amânate deja din iunie, localele au ca nou termen 27 septembrie, iar campania electorală ar urma să înceapă cu o lună înainte, pe 28 august. „Deocamdată nu am intenția de a amâna alegerile.

Preocuparea noastră este să ne mobilizăm pentru a opri răspândirea epidemiei. Este prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor.

ADVERTISEMENT

Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate în campanie și în organizarea votului. Se poate face o campanie care să evite adunările publice, se poate face campanie pe media, în online se pot organiza secțiile”, a declarat șeful Executivului.

ADVERTISEMENT