Printre ustensilele pe care să nu le folosești niciodată în bucătărie s-ar putea să fie și preferatele tale. Sunt interesante la prima vedere, însă devin extrem de periculoase. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt sfaturile pe care le au specialiștii din domeniul culinar.
Te-ai întrebat vreodată care sunt lucrurile din bucătărie pe care ar trebui să le arunci și să nu le mai folosești niciodată? Ei bine, experții au un răspuns concret în acest sens și spun că sunt multe ustensile pe care ar fi bine să le eviți.
Printre cele care trebuie îndepărtate imediat se află cele fabricate din plastic negru, care reprezintă un mare pericol pentru sănătate. Din păcate, acestea eliberează substanțe toxice atunci când sunt folosite pentru a amesteca mâncarea gătită.
În plus, sunt realizate de cele mai multe ori din materiale de plastic reciclate, ce pot proveni inclusiv din deșeuri electronice, arată CNN Spania. Așa se face că pot avea substanțe chimice nocive, cum ar fi ignifugele bromurate (RFB) sau retardanți de flacără organofosfați (RFOP).
Specialiștii din domeniul alimentar arată că aceste substanțe sunt cunoscute pentru proprietățile lor toxice, precum și pentru capacitatea de a acționa ca perturbatori hormonali, fapt care duce creșterea riscului de cancer.
Un studiu realizat recent arată care sunt efectele nocive pe care le au ustensilele de bucătărie din plastic negru. Cercetarea demonstrează că acestea nu sunt bune pentru gătit pentru că au niveluri alarmante de substanțe ignifuge toxice.
Oamenii de știință arată că aceste substanțe ignifuge se scurg, în general, din electronice în timpul reciclării. Printre produsele care au un nivel ridicat de pericol se numără și tava de sushi din plastic negru care conține 11.900 de părți/milion de decabromodifenil eter ignifug.
„Se pare că materialele plastice utilizate pentru fabricarea produselor de larg consum au fost contaminate cu substanțe ignifuge din cauza unor erori în reciclarea deșeurilor electronice”, a spus autorul principal al studiului, Megan Liu, mai arată sursa citată.
Megan Liu este manager pentru știință și politică la Toxic-Free Future, un grup de apărare a mediului. Specialistul trage un semnal de alarmă și în privința mărgelelor negre din plastic, folosite de foarte mulți copii.