News

Utilizarea cardului de sănătate amânată din nou. Cum vor putea fi prescrise rețetele medicale

30.05.2020 | 13:13
ADVERTISEMENT

Guvernul a decis să prelungească durata de suspendare a utilizării cardului de sănătate până pe data de 30 septembrie. Prin aceeași Hotărâre de Guvern sunt stabilite condițiile în care vor putea fi eliberate prescripțiile medicale în următoarele luni.

Cardul de sănătate va fi folosit după 30 septembrie

Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populației, în asistența medicală primară și în asistența medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul național de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialități serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul național de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020”, a informat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

ADVERTISEMENT

CNAS precizează că nu este obligatorie transmiterea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS), în termen de 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării, a serviciilor medicale și îngrijirilor la domiciliu, respectiv a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive, înregistrate/eliberate off-line.

Tot până la data de 30 septembrie 2020 medicii din spital pot elibera, la externarea asiguratului, prescripție medicală pentru medicamente pentru o perioadă de până la 90 de zile, cu excepția medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Pacienții vor putea trimite în format electronic caselor de asigurări de sănătate documentele necesare pentru obținerea unor drepturi.

Aceste documente pot fi depuse și de alte persoane, cu excepția reprezentanților legali ai furnizorilor și a persoanelor angajate de către aceștia.

ADVERTISEMENT

Mijloace electronice de comunicare se pot folosi și pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate necesare asiguraților”, informează CNAS.

Medicii de familie pot elibera rețete pentru bolnavii cronici

Biletul de trimitere nu mai este necesar pentru serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare, precum și pentru îngrijirile paliative în ambulatoriu.

ADVERTISEMENT

Medicii de familie pot prescrie medicamente, în continuare, pentru pacienții cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului (scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere) și pentru medicamentele care până la data instituirii stării de urgență erau prescrise de către medicii specialiști.

De la această normă sunt exceptate medicamentele/materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare cu paturi.

ADVERTISEMENT