Sport

Uzbekistan, surpriza uriașă a JO Paris 2024! Urmașii lui Timur Lenk s-au bătut cu SUA și China la medalii!

Uzbekistan a reușit o performanță pur și simplu fabuloasă la JO Paris 2024, unde asiaticii au terminat pe locul 13 în clasamentul pe medalii.
14.08.2024 | 10:38
Uzbekistan surpriza uriasa a JO Paris 2024 Urmasii lui Timur Lenk sau batut cu SUA si China la medalii
Uzbekistan, regina sporturilor de contact la Jocurile Olimpice de la Paris. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Uzbekistan este una dintre marile performere de la Jocurile Olimpice de la Paris. Asiaticii au reușit să termine în primele 15 națiuni în clasamentul pe medalii. FANATIK a observat un detaliu uluitor în legătură cu cele 13 medalii cucerite, dintre care 8 de aur.

Uzbekistan, regina sporturilor de contact la Jocurile Olimpice de la Paris

Uzbekistan a cucerit 13 medalii la Paris, dintre care nu mai puțin de 8 au fost de aur, plus 2 de argint și 3 de bronz. Sportivii din Asia Centrală au impresionat la toate disciplinile care derivă din sporturi de contact.

ADVERTISEMENT

Urmașii lui Timur Lenk, vestitul cuceritor mongol, au câștigat toate medaliile la sporturi de contact. Asiaticii au luat 5 medalii de aur la box, o medalie de aur și două de bronz la judo, două medalii la taekwondo (aur și argint), două medalii la wrestling (aur și bronz) și o medalie de argint la haltere.

Uzbekii s-au poziționat în clasamentul pentru medalii imediat după Canada, o țară mult mai mare și mai dezvoltată din punct de vedere econonmic decât arida și stâncoasă țară din mijlocul Asiei.

ADVERTISEMENT

Uzbekistan a surclasat țări precum Ungaria, Spania, Suedia, Norvegia sau Brazilia

Uzbekistan a reușit să câștige medalii mai multe și mai valoroase decât giganți ai sportului mondial precum Ungaria (locul 14), Spania (locul 15), Suedia (locul 16), Norvegia (locul 18). Brazilia (locul 20).

Dar oare cum a fost posibil ca Uzbekistan să domine autoritar majoritatea probelor din disciplinele de contact de la Jocurile Olimpice. Uzbekii sunt cunoscuți drept un popor războinic, urmași ai marelui cuceritor mongol Timur Lenk.

ADVERTISEMENT

Uzbekistan este o țară aridă, cu relief montan care nu are tradiție în sporturile de echipă sau la disciplinele populare în Europa sau în Statele Unite ale Americii, de exemplu.

Cu o populație de doar 36 de milioane de locuitori și un PIB de 90 de miliarde de dolari în 2023, Uzbekistan nu e nici pe departe o țară care te-ai aștepta să exceleze în orice sport la Jocurile Olimpice.

ADVERTISEMENT

Uzbekistan a avut parte și de sistemul centralizat de pregătire al sportivilor din perioada Uniunii Sovietice, care a pregătit sute de sportivi și antrenori și care duc astăzi tradiția mai departe. Asiaticii și-au obținut independența pe 31 august 1991. Însă urmele URSS au rămas adânc înrădăcinate în strategia legată de sport, mai ales când vine vorba de sporturile de contact.

Cum a reușit Uzbekistan să obțină 13 medalii la JO Paris 2024 și 8 medalii de aur

Uzbekistan este cunoscută în mod curios ca „țara wrestlingului”, un sport făcut celebru mai degrabă de americani, unde a devenit o industrie de milioane de dolari și s-a transformat într-un show total. Nu este deci o surpriză că asiaticii au reușit să câștige două medalii la wrestling prin Razambek Zhamalov (stil liber, categoria 74 de kg) și Gulomjon Abdullaev (stil liber, categoria 57 kg).

Ceea ce au reușit însă la box este absolut remarcabil. Boxul pentru Uzbekistan la Paris a reprezentat exact ceea ce a fost canotajul pentru România, fiind un sport cu tradiție în această țară. Numai că asiaticii s-au întrecut pe sine însuși și au luat cinci medalii de aur, cu una mai mult decât la Jocurile Olimpice de la Rio, însă în Brazilia uzbekii au adus 7 medalii doar la box!

Hasanboy Dusmatov a luat prima medalie de aur la categoria muscă. Campionul olimpic de la Rio l-a învins în finală pe columbianul Yuberjen Martinez. A urmat Asadkhuja Muydinkhujaev a cucerit și el aurul la 71 de kilograme în fața mexicanului Marco Verde, după un meci în care l-a dominat pe adversarul său.

Lazizbek Mullojonov a reușit să câștige una dintre cele mai râvnite medalii din boxul amator: aurul olimpic la categoria grea, după ce în 2023 cucerise medalia de bronz la Campionatele Mondiale.

Abdumalik Khalokov a adus a patra medalie de aur pentru Uzbekistan la box la categoria pană, iar Bakhodir Jalolov s-a impus în cea mai așteptată finală, la categoria supergrea. Interesant că doar băieții au reușit să aducă medalii la box.

Spectacol pentru uzbeki și la judo

Diyora Keldiyorova a adus prima medalie de aur pentru Uzbekistan la Jocurile Olimpice de la Paris, la categoria 52 de kilograme. Judoka era dublă medaliată cu argint la Campionatele Mondiale din 2023.

Muzaffarbek Turoboyev a adus și el o medalie de bronz la categoria 100 de kilograme, în timp ce Alisher Yusupov a adus și el bronzul la categoria 100+ kilograme.

Două medalii la taekwondo și una la haltere

Un alt sport cu tradiție în Uzbekistan este taekwondo. Uzbekii au reușit și aici să obțină o medalie de aur și una de argint prin Ulugbek Rashitov la categoria 68 kilograme, respectiv Svetlana Osipova la categoria 67 kilograme.

Greii din Uzbekistan au reușit să câștige o medalie la un alt sport care implică forța brută. Este vorba despre haltere, unde Akbar Djuraev a luat medalia de argint la 102 kilograme.

  • 13 medalii a cucerit Uzbekistan la Jocurile Olimpice de la Paris, dintre care 18 de aur
  • 13 e locul ocupat de asiatici în clasamentul pe medalii
ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
România, patria talentelor irosite: cazurile care scot în evidența problema noastră cronică
România, patria talentelor irosite: cazurile care scot în evidența problema noastră cronică
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Produsul cu care România deţine supremaţia în UE şi în ţările arabe. 23%...
Produsul cu care România deţine supremaţia în UE şi în ţările arabe. 23% din consum e asigurat de fermierii români
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură...
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Tot ce trebuie să știi despre NOUA LEGE A PENSIILOR
Tot ce trebuie să știi despre NOUA LEGE A PENSIILOR
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Secretul celor mai crocante murături. Trucul pe care doar gospodinele adevărate îl știu
Secretul celor mai crocante murături. Trucul pe care doar gospodinele adevărate îl știu
ULTIMA ORĂ! Doliu uriaș în România! S-a mai stins o stea!
ULTIMA ORĂ! Doliu uriaș în România! S-a mai stins o stea!
Imagini cu Marcel Ciolacu făcându-i nesimţiţi pe pensionarii militari circulă pe net. Premierul:...
Imagini cu Marcel Ciolacu făcându-i nesimţiţi pe pensionarii militari circulă pe net. Premierul: „Mi s-a decupat din ceea ce am spus”
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns o mare...
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns o mare ruină. Institute importante funcționează acolo: „Am cerut Guvernului să se ocupe...”