News

Cine e tânărul care a murit în explozia de la Uzina Băbeni în 2019. Părinţii aduceau acuze dure fabricii: “Tragedia s-ar putea repeta în orice secundă”

Cine e tânărul care a murit în explozia de la Uzina Băbeni în 2019 și ce acuze dure au lansat părinții acestuia. Oamenii spun că tragedia de atunci se putea repeta oricând
18.11.2021 | 18:19
Cine e tanarul care a murit in explozia de la Uzina Babeni in 2019 Parintii aduceau acuze dure fabricii Tragedia sar putea repeta in orice secunda
Cine e tânărul care a murit în explozia de la Uzina Băbeni în 2019 și de ce s-au judecat părinții acestuia cu reprezentanții companiei. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Doi părinți din Vâlcea s-au zbătut până în pânzele albe ca să-i facă dreptate fiului lor. Tânărul a murit în 2019, într-un accident de muncă petrecut la Uzina Băbeni. Adrian Manea avea 22 de ani în momentul tragediei și se afla la doar două ore distanță de încheierea programului.

Și-a pierdut viața din cauza unui bomblet, o bombă de mici dimensiuni care i-ar fi explodat în mână. Tânărul era încadrat pe postul de confecționer produse pirotehnice și avea ca sarcină delaborarea unor bombe folosite chiar și în timpul războiului din Vietnam.

ADVERTISEMENT

Cine e tânărul care a murit în explozia de la Uzina de armament din Băbeni, în 2019

Culmea, utilizarea acestor bombe a fost interzisă de ONU. Familia tânărului a luptat luni de zile să demonstreze că accidentul a fost o urmare a condițiilor grele de muncă din uzină.

Oamenii spun că angajații nu aveau echipamente de protecție și erau trimiși să detoneze bombe cu mijloace rudimentare. Mai mult decât atât, disperați, aceștia au tras și un semnal de alarmă și au transmis că tragedia prin care au trecut ei s-ar putea repeta oricând.

ADVERTISEMENT

„Un proiectil pe care îl puneau 2-3 inși pe o menghină, îl strângeau și cu mâna și cu țeava îl desfăceau la fund pe unde ieșeau acești bombleți. Îi scoteau pe un cărucior cu cauciuc în fața căruia stăteau două femei și una îl ținea să nu plece căruciorul.

Acești bombleți au focos în cap, ei venea de-a valma, 78-80, depinde cât era de mare proiectilul. Dacă el a căzut în cap, cumva, a explodat. El este complet. Are focos, capsă detonatoare, tot”, și-a început povestea Gheorghița Manea, mama tânărului ucis în explozie.

ADVERTISEMENT

Cum a avut loc explozia în urma căruia a murit Adrian Manea

Accidentul s-a petrecut în luna mai a anului 2019. Oficial, o submuniție provenită din dezmembrarea proiectilelor de artilerie de calibrul 155 mm i-a explodat acestuia în mână. În ciuda intervenției medicilor, moartea tânărului a fost una violentă și a survenit la puțin timp după accident.

Părinții lui Adrian, culmea, foști angajați ai uzinei, au susținut atunci că muncitorii erau expuși și trimiși fără echipamente să lucreze cu proiectile. Oamenii au mai spus că tehnica era una depășită similară celei folosite la mijlocul secolului trecut.

ADVERTISEMENT

„I-a pocnit în mână, da? Bombletele ălă e mic. Dacă îl avea așa, prins în mână, cum zic ei, un bănuț de 5 lei l-a omorât. Zbura în sus, domne, ăla. I-a sărit în piept, a fost mortal. Și mâinile le avea distruse. Păi, cum, cu care mână a lucrat atunci?

Tragedia s-ar putea întâmpla la orice secundă. E mai rău ca în mină, știi când intri, dar nu când ieși”, a spus și Ion Manea, tatăl tânărului mort pentru Știrile Vâlcea 1.

Ce au spus autoritățile în urma accidentului

Tânărul a fost declarat mort după mai bine de o oră de la producerea deflagraţiei. La Băbeni a fost solicitat de urgență şi un elicopter SMURD, aparat care urma să-l preia pe Adrian Manea. Din nefericire, paramedicii nu au reuşit să-l stabilizeze.

Doctorii au precizat că l-au găsit pe tânăr în stop cardio-respirator atunci când au ajuns la fața locului. În urma accidentului, ITM Vâlcea a demarat o anchetă. Au fost constatate grave abateri chiar în timpul controlului de la legile securității și siguranței angajaților.

Inspectorii au notat și că victima a avut o parte de vină. Adrian Manea ar fi intervenit manual cu o șurubelniță mecanică și astfel a fost declanșată explozia. Părinții au contestat însă raportul ITM.

ADVERTISEMENT