Uzina din București care lumina întreg orașul are o poveste uimitoare. Puține persoane își mai amintesc faptul că în urmă cu decenii întregi, de aici venea tot curentul pentru toate blocurile și casele din Capitală.
Sunt numeroase clădiri în București care ascuns povești interesante. Iar aici putem vorbi de castele, fabrici, dar și multe alte locații. Deși acum au rămas uitate, la un moment dat aveau o mare importanță.
Uzina din București care lumina întreg orașul este unul dintre aceste locuri. Poate ai trecut și tu pe lângă ea recent, dar nu știai ce poveste are această clădire, dar și ce rol esențial avea pentru locuitorii Capitalei.
Este vorba despre Uzina Electrică Filaret. Pentru persoanele care nu știu, începând cu anul 1908 și până în anii ’70, curentul pentru toate blocurile și casele din București venea chiar de la această uzină.
Uzina din București care lumina întreg orașul se află în apropiere de Parcului Carol, dar acum e de nerecunoscut. Dacă ajungi în zonă vei vedea un loc plin de vegetație, dat parcă uitării și pregătit parcă pentru a fi demolat în orice moment.
Declinul clădirii s-a produs în anii ’70, când a ajuns să fie dezafectată. Iar de atunci și până recent nimic nu s-a mai întâmplat. Totul până anul acesta, când OAR-B a organizat Gala Anualei de Arhitectură București 2024 în Hala Uzinei Electrice Filaret.
Și se pare că, potrivit b365.ro, acesta a fost un pas extrem de important. Mai exact, Societatea Electrica și Electrica Serv, proprietarii monumentului istoric, au anunțat prin Ministerul Energiei faptul că a fost luată în calcul reconversia Uzinei Filaret.
Astfel, aceasta ar putea deveni un hub al energiei, alături de Muzeul Tehnic. Nu este clar când se va întâmpla asta, cert este că această clădire poate a rămas în memoria multor persoane și încă este admirată.
Menționăm faptul că Uzina din strada Candiano Popescu a fost prima centrală electrică comunală publică a Bucureștiului. Aici se găseau trei grupuri de generatori acționați de motoare Diesel Carels de 675 CP.
La acea vreme acelea erau cele mai mari din lume. Și tot aici se găseau și generatoare electrice Siemens-Schucker de 420 KW, 5000 V. În ceea ce privește arhitectura construcției, care nu poate fi trecută cu vederea, aceasta a fost inspirată de una de profil din Lille, Franța.
Uzina din București care lumina întreg orașul a fost construită între anii 1906-1908 de Societe du Gaz pour la France et l’Etrangere, după proiectul inginerului francez Allin Lonay. Ea a fost dată în funcțiune în luna septembrie 1908.
Referitor la construcție, uzina e făcută din cărămidă aparentă și elemente metalice. Totodată, corpul principal, care asigura iluminarea naturală a halelor cu ferestre înalte, mai are și un turn spectaculos folosit inițial ca rezervor de apă.
Era o adevărată premieră la acea vreme să se întâmple așa ceva. Mai mult de atât, treptat, Bucureștiul a prins contur odată cu construcția uzinei. Timpul a trecut însă și iată că multe au fost uitate. Totuși, lucrurile s-ar putea schimba dacă într-adevăr, clădirea va fi renovată și nicidecum demolată.