Uzina din București care poate renaște. Monumentul de arhitectură industrială a fost dat uitării ani buni, însă acum are șanse să revină la viață.
Multe clădiri emblematice din București au fost uitate și lăsat în paragină. Pe această listă se înscrie și un adevărat monument de arhitectură industrială. Soarta se pare că îi surâde și că există șanse să revină la viață.
Uzina Electrică Filaret este o adevărat emblemă pentru București. Uzina a scris istorie, iar în prezent, ea însăși face parte din istorie, fiind unul dintre cei mai importanți pioni industriali ai Capitalei.
Timp de 62 de ani, Uzina Electrică Filaret a furnizat lumină Capitalei. Din păcate, a fost dată uitării, iar în zilele noastre, zace acoperită de iederă în apropierea Parcului Carol.
Uzina Electrică Filaret a fost cea mai performantă centrală electrică de la începutul secolului XX-lea. Măreția ei s-a păstrat de-a lungului timpului, chiar dacă a fost umbrită de nepăsare.
Uzina impresionantă din Capitală a fost construită după arhitectura franceză. Construcția ei a durat doi ani, din 1906 până în 1908, iar responsabilă cu ridicarea ei în Capitală a fost Societe du Gaz pour la France et l’Etrangere.
Uzina Electrică Filaret a fost prima centrală electrică comunală, iar generatoarele ei au fost aduse tocmai din Germania. Construită după proiectul inginerului Allin Lonay, momentul inaugurării ei a coincis cu deschiderea stagiunii din anul 1908 a Teatrului Național.
În prezent, unul dintre motoarele uzinei de altădată se află la Muzeul Tehnic Național ”prof. ing. Dimitrie Leonida”. Alături de el mai sunt păstrate și o parte a tabloului de comandă a centralei, dar și celulele de distribuție.
Arhitectura Uzinei Electrice Filaret este una spectaculoasă. În mijlocul ei se află un turn care, potrivit b356.ro, a fost folosit inițial pe post de rezervor de apă. Restul clădirii este construit din cărămidă, iar pentru un plus de rezistență s-au folosit și elemente metalice.
În prezent, Uzina Filaret are șanse să fie readusă la viață. Chiar dacă nu va mai servi scopului său inițial, aceasta ar putea deveni o extensie a Muzeului Tehnic Național Dimitrie Leonida, care se află în imediata apropiere.