News

Va ajunge România la 20.000 de cazuri pe zi? Poziția fermă a INSP: ”Dacă nu facem nimic…”

România a depășit granița celor 15.000 de cazuri noi de Covid pe zi, însă INSP spune că am putea avea și 20.000, în cazul în care nu vor avea loc o serie de schimbări.
06.10.2021 | 17:58
Va ajunge Romania la 20000 de cazuri pe zi Pozitia ferma a INSP Daca nu facem nimic
ADVERTISEMENT

În această săptămână, marți, 5 octombrie, țara noastră a înregistrat recordul all-time din pandemie: 15.037 de cazuri noi de Covid-19 în 24 de ore.

Totalul este unul uriaș, însă el ar putea crește și mai mult, anunță INSP, ”dacă vom păstra acelaşi trend în care nu facem nimic”.

ADVERTISEMENT

Directorul INSP spune că România nu e departe de 20.000 de infectări: ”Dacă vom păstra același trend în care nu facem nimic…”

România are o rată extrem de redusă în ceea ce privește nivelul de vaccinare anti-Covid-19 în rândul populației. Dat fiind acest aspect, dar și cel al nerespectării regulilor din pandemie, precum distanțarea fizică și purtarea măștii, autoritățile trag un serios semnal de alarmă.

Miercuri, într-o conferință de presă la Guvern, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, medicul Adriana Pistol, a declarat că, dacă populația va continua să nu respecte măsurile, România nu este departe de a înregistra 20.000 de cazuri noi cu SARS-CoV-2 zilnic.

ADVERTISEMENT

”Depinde de noi, depinde de ce ne dorim, depinde de ce facem în fiecare zi, depinde de cât de serioși suntem în autoprotecţie şi protejarea celor din jur, depinde dacă mergem acum să ne vaccinăm, depinde de toate acestea.

Dacă vom păstra acelaşi trend în care nu facem nimic, da, nu suntem departe de 20.000”, a spus Adriana Pistol, conform Hotnews.

ADVERTISEMENT

Purtarea măștii de protecție, extrem de importantă în această perioadă din pandemie

Miercuri, autoritățile au anunțat că masca de protecție redevine obligatorie în spațiile deschise, în zone cu incidență de peste 6 la mie.

Medicul Adriana Pistol afirmă că acest mijloc de protecție este util, însă masca face parte dintr-un pachet de măsuri care trebuie respectate.

ADVERTISEMENT

”Masca şi-a dovedit utilitatea. Sigur că nu este un mijloc perfect, sigur că nu ne-am fi dorit să ajungem aici, mizând pe o populaţie protejată prin vaccin şi nu printr-un lucru de genul ăsta, cum este masca, dar masca va avea o influenţă, chiar dacă nu foarte mare, dar va avea în mod sigur o influenţă asupra evoluţiei bolii, sigur că nu este singurul lucru care poate să influenţeze această evoluţie, este doar unul dintre lucrurile care pot să aducă un aport la reducerea numărului de cazuri.

Primul, în mod evident, este vaccinarea. Al doilea este distanţarea fizică, evitarea aglomeraţiilor, al treilea: igiena personală.

Este un cumul de măsuri care sunt necesare dacă vrem să vedem efecte foarte serioase asupra evoluţiei pandemiei. Dar masca este unul dintre ele”, a mai spus oficialul INSP.

ADVERTISEMENT