News

Va exista valul 6 al pandemiei în România? Rafila: „Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”

Va exista valul 6 al pandemiei în România? Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a transmis că nu exclude lucrul acesta, mai ales că biologia este foarte surprinzătoare
23.01.2022 | 12:30
Va exista valul 6 al pandemiei in Romania Rafila Biologia este foarte surprinzatoare cateodata
Va exista valul 6 al pandemiei în România, răspunsul lui Rafila. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Atunci când a fost întrebat dacă este posibil şi un al şaselea val al pandemiei de COVID, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a răspuns că în biologie nimic nu este imposibil.

„Eu niciodată nu mă hazardez să spun că din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, a zis medicul, arătând că virusul poate suferi alte mutaţii.

ADVERTISEMENT

Va exista valul șase al pandemiei în România?

„În aceste trei săptămâni am observat că procentul persoanelor care se internează a variat între 0,5 şi 3 la sută.

Deci mai mic decât analiza făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică – iar numărul de decese şi de persoane internate în secţiile de terapie intensivă a rămas scăzut”, a afirmat Alexandru Rafila la Prima TV.

ADVERTISEMENT

De asemenea, medicul a mai zis că această creştere rapidă a numărului de cazuri coroborată cu creşterea „discretă” a numărului deceselor şi cazurilor grave „ar putea să însemne, într-un fel, sfârşitul acestei pandemii, chiar dacă ne aflăm într-un val”.

Potrivit ministrului, România a ajuns la o rată de testare de aproape 100.000 de persoane zilnic, iar de săptămâna viitoare va exista o creştere a gradului de testare „substanţială”, care ar putea duce la realizarea a 150.000 de teste zilnic.

ADVERTISEMENT

În același timp, Alexandru Rafila a explicat că de testele decontate de stat beneficiază persoanele care prezintă simptome ale bolii COVID sau persoane considerate contacţi direcţi ai unor persoane infectate.

Totodată, ministrul a reafirmat că, în prezent, în România circulă în paralel variantele virale Delta şi Omicron, estimând că aproximativ 25% dintre cazuri sunt infecţii cu varianta Delta.

ADVERTISEMENT

De altfel, a mai subliniat Rafila, aceasta provoacă şi cazuri mai grave.  Întrebat dacă este posibil ca România să se confrunte şi cu un al şaselea val al pandemiei de COVID, Alexandru Rafila răspunde că în biologie nu există lucruri imposibile.

„Eu niciodată nu mă hazardez să spun că din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, susţine medicul.

Rafila explică faptul că ar putea apărea o variantă virală mai patogenă, care să provoace cazuri mai grave de boală, dar care, probabil, ar avea o transmisibilitate mai mică decât în cazul Omicron.

ADVERTISEMENT