După mai bine de 80 de ani, Europa s-ar putea să accepte o realitate nedorită: SUA, până acum un pilon și garant al securității continentului, ar putea să facă un pas în spate. Jurnaliștii americani de la CNN au încercat să arate cât de complicat va fi fără SUA în NATO.
Donald Trump a început să-i certe pe europeni încă din mandatul trecut, liderul republican fiind nemulțumit că există multe țări în Uniunea Europeană care nu plătesc suficient pentru apărare. În 2025 aceste pretenții au crescut la un minim efort de 5% din PIB pentru fiecare țară.
Mai mult, Donald Trump pare deci să fie tot mai apropiat diplomatic de Rusia și Vladimir Putin. Cearta președintelui SUA din Biroul Oval cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski a șocat întreaga lume și i-a pus serios pe gânduri pe liderii marilor țări din Uniunea Europeană.
Astfel, întrebarea pusă în acest moment părea de neconceput în trecut: mai pot țările NATO să mai aibă încredere în SUA ca și într-un partener de încredere? Analiza CNN arată cum Europa își va reevalua strategia de securitate în fața posibilei retrageri din NATO a Statelor Unite ale Americii.
”Fără Statele Unite, NATO nu ar deveni o alianță neputincioasă, având în componență peste un milion de militari și tehnologie modernă furnizată de celelalte 31 de state membre. De asemenea, Europa dispune de resursele financiare și capacitatea tehnologică necesară pentru a se apăra independent”, cred analiștii.
Așadar, veștile nu sunt neapărat foarte proaste pentru europeni, cu condiția ca marile puteri din UE să se trezească dintr-un somn de zeci de ani. Momentan, bugetul NATO este alcătuit din contribuțiile SUA și ale Germaniei, ambele cu 16%, urmate de Marea Britanie (11%) și Franța (10%).
Experții cred că europenii ar putea să compenseze cu ușurință retragerea sprijinului american dacă ar investi în echipamente militare avansate și dacă ar fi mai uniți. Ben Schreer, director executiv pentru Europa la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) a declarat că Europa poate să constituie și fără SUA un ”factor serios de descurajare” în fața Rusiei. ”Europa are capacitatea de a strânge resursele necesare pentru a se apăra singură, într-o formă sau alta”, a transmis acesta.
Statele Unite ale Americii au fost elementul de coeziune al alianței NATO de-a lungul a 14 administrații prezidențiale, jucând un rol esențial în securitatea lumii și a Europei. De asemenea, John Lough, fost oficial NATO e de părere că Washingtonul percepe Europa ”mai degrabă ca un rival decât un aliat”. ”Dacă pierzi o parte din acel angajament, în realitate pierzi totul”, a avertizat Lough.
Europa are oricum o armată impresionantă, conform CNN. Astfel, Turcia are 355.000 de militari activi, a doua armată după SUA, urmată de Franța (202.200), Germania (179.850), Polonia (164.100) și Italia (161.850). De asemenea, Franța și Marea Britanie au capacitate nucleară, iar președintele Emmanuel Macron a anunțat că e dispus să deschidă umbrela nucleară pentru toate țările din UE. De asemenea, forțele aeriene ale Europei dețin peste 2.000 de avioane de luptă, inclusiv F-35.
În încheiere, sursa citată subliniază că nu e exclus ca Donald Trump să blufeze și doar să își dorească ca statele membre NATO din UE să crească contribuția financiară. Între timp, Europa e decisă să devină independentă militar, să își extindă producția de muniție și să diversifice sursele de aprovizionare, cu parteneriate importante cu Israel, Coreea de Sud sau Brazilia.