News

Va fi folosit vaccinul produs de AstraZeneca și pentru persoanele peste 55 de ani? Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

03.03.2021 | 20:57
Va fi folosit vaccinul produs de AstraZeneca si pentru persoanele peste 55 de ani Anuntul lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a oferit miercuri, la B1TV, un anunț important referitor la vaccinul produs de AstraZeneca, în contextul în care se discută ca acesta să fie administrat și persoanelor peste 55 de ani, pentru o imunizare mai rapidă a populației.

În cursul zilei de astăzi, România a ajuns la 1 milion de persoane vaccinate cu o doză, Gheorghiță fiind cel care i-a administrat femeii în vârstă de 86 de ani serul.

ADVERTISEMENT

Din luna aprilie, românii se pot aștepta să se treacă în etapa de vaccinare a populației generale, iar din 15 martie cetățenii doritori se vor putea înscrie pe liste de așteptare.

Va fi folosit vaccinul AstraZeneca și pentru persoanele peste 55 de ani? Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Plaja limitată de vârstă la AstraZeneca a fost stabilită de fiecare țară în parte, faptul că nu s-a putut calcula rata de eficacitate la grupa de vârsta mai mare de 55 de ani nu înseamnă că nu va fi eficient.

ADVERTISEMENT

Datele pe 5.4 milioane de persoane din Marea Britanie arată o protecție semnificativă la 28 de zile și o scădere cu 94% a internărilor, a formelor severe și a deceselor.

Din nefericire mesajul legat de eficacitate a fost incorect transmis. Dacă ne uităm doar la eficacitate, da, avem 75% vs. 94% și persoana spune, ‘da, vreau vaccin cu 94%’, dar ce ne interesează este să nu ajungem în spital. 

ADVERTISEMENT

Vaccinurile gripale au rată de eficacitate între 40 si 60% și, cu toate astea, le folosim la categoriile vulnerabile.

Nu se crește limita de vârstă pentru că nu le folosește nimeni, nu încercăm să creștem numărul de persoane eligibile, doar, doar le folosim cumva. Dacă apar date științifice noi, vom lua acele decizii”, a declarat Valeriu Gheorghiță la B1TV.

ADVERTISEMENT

Gheorghiță: “Opt luni după vaccinare nivelul răspunului imun este stabil”

“Avem date solide care ne arată că aproximativ opt luni nivelul răspunsului imun este stabil, de aceea nu ne așteptăm ca din luna a noua să fie o scădere bruscă.

Estimăm că protecția va fi aproximativ un an, toate datele sunt colectate în continuare de la persoanele care au luat parte la studiile clinice.

Se pierde relativ repede imunitatea dobândită prin boală, la aproximativ trei luni apare riscul de reinfecție, o parte bună din persoane își pierde răspunsul imun. Avem date care arată că după o singură doză nivelul de anticorpi crește destul de mult, dar nu avem date legate de cât timp rămâne stabil nivelul de anticorpi.

Trebuie să mai treacă timp să monitorizăm nivelul răspunului imun și să avem dovada că el persistă, dacă vom avea date care arată asta, vom face recomandarea să se facă o imunizare cu o singură doză la persoanele cu istoric cunoscut de SARS-CoV-2, cu simptome”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

ADVERTISEMENT