News

Va fi obligatorie vaccinarea anti COVID? Alexandru Rafila oferă răspunsul

13.11.2020 | 07:35
Va fi obligatorie vaccinarea anti COVID Alexandru Rafila ofera raspunsul
ADVERTISEMENT

Va fi obligatorie vaccinarea anti COVID? Iată o întrebare la care Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a oferit, joi seara, un răspuns clar: în niciun caz vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu pentru populație.

În opinia medicului, în primă fază acest tratament va trebui să își va dovedească eficiența și apoi poate să-și câștige încrederea oamenilor, inclusiv a scepticilor.

ADVERTISEMENT

Rafila consideră că pentru a avea încredere în această vaccinare din partea populaţiei, este nevoie să se facă o foarte bună campanie de informare, profesionist și cu un mare grad de transparență.

Ce spune Alexandru Rafila de posibila obligativitate a vaccinului anti COVID

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit joi seara, despre iminentul vaccin pentru COVID-19 si obligativitatea vaccinării. El apreciază că acesta nu va fi obligatoriu, nici pentru copii nici pentru altcineva, iar încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă de vreo autoritate.

ADVERTISEMENT

”Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice.

Deci cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă.

ADVERTISEMENT

Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală”, a afirmat medicul Rafila, într-o intervenţie la postul de știri Antena 3.

Care este nivelul de acceptabilitate a vaccinului COVID-19

Medicul Rafila, care este și reprezentant al României la OMS, a mai dezvăluit că organizația a făcut sondaje, inclusiv pentru România, și, în general, acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populație.

ADVERTISEMENT

”Acceptabilitatea pentru acest vaccin este de 50% din populație. Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută.

Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze.

Abordarea corectă o putem avea după ce aceste vaccinuri sunt evaluate și sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului. Până atunci, noi avem doar niște declarații ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice”, a mai spus Dr. Rafila la sursa citată.

ADVERTISEMENT