News

Fără paradă militară de 1 Decembrie 2020. Discursul lui Klaus Iohannis de Ziua Naţională. Video

01.12.2020 | 11:03
Fara parada militara de 1 Decembrie 2020 Discursul lui Klaus Iohannis de Ziua Nationala Video
Klaus Iohannis, discurs de 1 Decembrie 2020. Foto- Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ceremoniile de 1 Decembrie se vor desfășura în condiții cu totul speciale din cauza epidemiei de coronavirus. Restricțiile impuse de această situație vor face ca sărbătorile de Ziua Națională să fie cu totul lipsite de fastul din anii precedenți.

Spre deosebire de anii precedenți, când mii de bucureșteni, mulți dintre ei însoțiți de copii, se îndreptau în dimineața zilei de 1 decembrie către Arcul de Triumf pentru a asista la parada militară, anul acesta ceremonia de pe Bulevardul Kiseleff va fi cu totul interzisă publicului.

ADVERTISEMENT

UPDATE / Nu au lipsit nici incidentele. Un grup de oameni au forțat filtrul de jandarmi, nemulțumiți că accesul în zonă era restricționat.

Mai mult, ceremonia se va desfășura după totul alt program decât în anii precedenți, din program fiind cu totul eliminată parada militară, punctul maxim de atracție al ceremoniilor din Capitală în anii precedenți.

ADVERTISEMENT
Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

UPDATE/ Parada de la București a început cu intonarea imnului. Președintele Klaus Iohannis este prezent, desigur, le eveniment. Se estimează că totul va ține maximum 15 minute.

Klaus Iohannis ține un scurt discurs: „În această piață suntem mai puțini ca de obicei. Urez La Mulți Ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei. Pandemia de Covid-19 care ne-a afectat ne obligă să marcă această zi în alte registre. Nimic nu ne poate obliga să nu ne aducem aminte de cei care cu jertfă au contribuit la statul român modern. Istoria României nu se aseamănă cu un marș triumfal. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, au suportat foametea. Au crezut mereu că România e proiect realizabil prin muncă, solidaritate și sacrificiu. Țara noastră fusese aproape ștearsă de pe hartă. Dragi români, eroii patrioți au demni.

ADVERTISEMENT

Drumul nostru înainte nu va fi ușor. Acum este momentul să formulăm strategiii, să reparăm unde stricăciunile sunt profunde. Peste câteva zile, românii vor avea ocazia să-și facă auzită vocea prin vot.

UPDATE/ Politicienii din România au transmis mai multe mesaje cu ocazia zilei naționale a României, încă de la primele ore ale nopții de 1 decembrie. Dacă Dan Barna a scris „La mulți ani! Pe 1 decembrie îi zici că o iubești, pe 6 îi și dovedești”, Corina Crețu s-a mulțumit să transmită un sincer „La Mulți Ani României”. Liviu Pleșoianu a fost mai profund, cu un mesaj mai amplu: „La Mulți Ani, ROMÂNI! La Mulți Ani, ROMÂNIA! Suntem MULȚI români LIBERI, cu mintea clară, inima caldă și spiritul viu! Fie să eliberăm energiile creatoare ale neamului nostru! …ÎMPREUNĂ? Fie să FIM!”.

ADVERTISEMENT

Restricții de Ziua Națională

Restricționarea ceremoniilor a fost decisă în urma unei propuneri din 12 noiembrie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. „Se propune aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în piața Arcului de Triumf din municipiul București, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum și în municipiile reședință de județ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului”, propunea CNSU, propunere însușită de către autorități.

Astfel, pentru prima dată în 20 de ani, 1 Decembrie va putea fi celebrat doar de către autorități, fără participarea românilor de rând.

Totodată, CNSU a impus un set de restricții și participanților la ceremonia de la Arcul de Triumf care urmează să se desfășoară într-un spațiu delimitat strict, în care cei care intră vor trebuie să poarte mască și să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în perimetru.

Se va face un „triaj observațional”, astfel că cei care prezintă simptome ale unei boli respiratorii nu vor fi lăsați să intre în spațiul rezervat pentru ceremonie, spațiu în care va fi impusă respectarea unei distanțe de un metru între participanți și, în măsura în care este posibil, se va asigura o suprafață minimă de 4m²/ persoană.

Decizia CNSU a fost confirmată chiar de către președintele Klaus Iohannis, în declarația de presă din 25 noiembrie. „Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi, din păcate, fără participarea publicului larg. Recomandarea experţilor este de a renunţa la orice fel de reuniuni şi întâlniri publice sau private, fiindcă acestea accelerează răspândirea virusului. Sunt recomandări pe care vă îndemn să le respectăm inclusiv de 1 Decembrie”, a spus Iohannis.

Moment de reculegere în loc de paradă militară

Pe lângă demnitari, la ceremonie vor participa, având statut de invitați, ambasadori străini, precum și membri ai personalului medical. Prezența acestora din urmă este un semn al gratitudinii față de eforturile depuse de la începutul epidemiei.

Potrivit anunțului făcut de către Ministerul Apărării Naționale, ceremonia va consta într-un moment de reculegere ținut în memoria eroilor căzuți în bătălie, precum și pentru cei răpuși de SARS-CoV-2. Totodată, vor fi trase 21 de salve de tun, iar șeful statului va depune o coroană de flori și va susține o alocuțiune.

Ceremonia va începe la ora 11 și totul va trebuie să se încheie până la ora 12. Festivități la fel de sobre și de scurte vor avea și în celelalte orașe, restricțiile fiind valabile la nivelul întregii țări.

Reducerea la minim a celebrării Zilei Naționale este evidentă și în faptul că președintele Iohannis nu a mai organizat tradiționala recepție de la Cotroceni, care avea loc fie pe 1 decembrie, fie cu câteva zile înainte. La eveniment erau invitate sute de persoane, inclusiv toți parlamentarii, motiv pentru care Sala Uniriii a Palatului Cotroceni și sălile învecinate erau pline până la refuz de invitați.

În schimb, a rămas neschimbată tradiția avansărilor în gradul de general și a decorării cadrelor militare în preajma Zilei Naționale. Totuși, în acest an un element de noutate este reprezentat de faptul că, pe lângă cadrele militare, au fost decorați membri ai personalului medical, încă un semn de respect pentru eforturile depuse de acesta în cursul acestui an.

ADVERTISEMENT