Va fi privatizat sistemul de sănătate din România? Ce explicații oferă vicepremierul Dan Barna

Bogdan Solomon   
în HotNews
09/03/2021, 09:36
Va fi privatizat sistemul de sănătate din România? Ce explicații oferă vicepremierul Dan Barna
Vicepremierul susține că „reformele mari” trebuie să mai aștepte. Sursa foto: hepta.ro

În ciuda informațiilor vehiculate în spațiul public potrivit cărora actuala coaliție de Guvernare ar lua în calcul privatizarea sănătății, vicepremierul Dan Barna susține că România nu poate funcționa în absența unui sistem public.

Deocamdată nu suntem la reformele mari, ci la reformele mici, de cum faci curăţenie în spitale”, a declarat acesta la postul public de televiziune, dând, totodată, asigurări că „miza este să faci serviciile astfel încât să fie accesibile pentru pacienţi”.

În ceea ce privește criza sanitară pe care o traversăm, vor fi adoptate noi măsuri pentru prevenirea extinderii pandemiei de COVID-19 în contextul valului trei, însă liderul USR anunță că nu există riscul revenirii la starea de urgență.

Dan Barna dă asigurări că sănătatea nu va fi privatizată

Faptul că discutăm despre opţiuni de a crea alternative pentru pacienţi nu înseamnă în niciun fel că privatizăm, că vindem sănătatea sau alte inepţii pe care le-am citit în diverse…

Este o chestiune care ţine cumva de direcţia de alocare a resurselor cu adevărat către pacient. Alocarea necondiționată a fondurilor publice către spitale private este o variantă de lucru, nu am spus că vrem să facem, este o variantă de lucru pentru că miza este într-adevăr să faci serviciile astfel încât să fie accesibile pentru pacienţi.

Sistemul public va rămâne, pentru că nu poate să funcţioneze România fără sistemul public. Ideea este că facem un – că am mai citit şi inepţia asta, că facem cumva un sistem de sănătate pentru elite şi restul să se descurce, nu e reală şi nu e nimic adevărat aici.

Deocamdată, din păcate, nu suntem la reformele mari, de privatizări, suntem la reformele mici, de cum faci curăţenie în spitale şi cum nu mai legi bolnavii de pat.

Deocamdată suntem în etapa în care ne asigurăm că nu mai legăm bolnavii de pat în sistemul public”, a declarat Dan Barna, făcând apoi referire la atacurile ce îl vizează pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, multe dintre ele venite chiar din interiorul alianței USR-PLUS.

Atacuri încasează toată lumea, şi eu, şi colegii mei. Cum ar veni, e în fişa postului în Guvern în România să fii atacat. Nu am sperat niciun moment că vom fi aplaudaţi în momentul în care vom veni la guvernare.

Voci stringente sunt în toate partidele. Nu asta este miza. Miza este să facem modificări de care are nevoie România şi acele reforme”, a adăugat vicepremierul.

Închide ×