ADVERTISEMENT
News

Va mai fi obligatorie masca pentru cei care primesc a doua doză de vaccin? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Autor: Adrian Baciu | 17.01.2021 | 17:16
Va mai fi obligatorie masca pentru cei care primesc a doua doză de vaccin? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță
Va mai fi obligatorie masca pentru cei care primesc a doua doză de vaccin? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță. Sursa foto: hepta.ro

Va mai fi obligatorie masca de protecție pentru persoanele care primesc a doua doză de vaccin? La această întrebare, Valeriu Gheorghiță a oferit un răspuns cât se poate de clar.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România clarifică lucrurile și spune că nu vom scăpa de mască nici după rapel, asta întrucât riscul de contractare și de transmitere ulterioară a bolii încă se va menține.

Dacă vă întrebați când am putea scăpa de mască, același medic ne oferă un răspuns dătător de speranță: când gradul de imunizare va trece de 60-70%. Așadar, totul depinde de campania de vaccinare.

Va mai fi obligatorie masca pentru persoanele care primesc a doua doză de vaccin?

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România, a oferit noi explicații despre imunizarea populației din România.

ADVERTISEMENT

Medicul spune că oamenii vaccinați vor trebui să respecte în continuare măsurile de protecție din pandemie, cum ar fi purtatul măștii, până în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă.

”Știm că rata de eficacitate este de peste 95%, însă date privind riscul ca persoana vaccinată să facă o infecție asimptomatică și să transmită mai departe către o persoană nevaccinată, este sub semnul întrebării.

Foarte probabil, riscul de transmitere va fi semnificativ mai mic, pentru că persoana vaccinată are anticorpi, are răspuns imun față de boală.

ADVERTISEMENT

Este important să respectăm măsurile de prevenție cel putin până când vom avea un nivel de imunizare de 60-70% și până când vom primi mai multe răspunsuri ale studiilor în domeniu”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România, la Digi24.

România va primi alte aproape 90.000 vaccinuri anti-COVID-19

Luni, 18 ianuarie, va sosi în România a 5-a tranșă de vaccin de la Pfizer / BioNTech, care constă în 87.750 doze, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

ADVERTISEMENT

Autoritățile anunță că transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, fiind distribuite 87.750 de noi doze, după cum urmează:

ADVERTISEMENT
  • Centrul Regional de Distribuție București: 33.930 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Cluj: 9.360 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Constanța: 8.190 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Craiova: 7.020 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Iași: 10.530 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 7.020 doze.
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT