Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion, Kelemen Hunor, Ludovic Orban și Cristian Diaconescu au vorbit, luni seara, despre condițiile încetării războiului din Ucraina și cu ce preț pentru această țară.
Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion, Kelemen Hunor, Ludovic Orban și Cristian Diaconescu au participat, luni seara, la o dezbatere electorală înaintea prezidențialelor de duminică, context în care au fost întrebați și despre cum văd ei o formulă de încetare a războiului din Ucraina, și cu ce preț pentru această țară, în condițiile revenirii la Casa Albă a lui Donald Trump.
Întrebarea pusă candidaților la Cotroceni a fost următoarea: „Vă sună Donald Trump şi vă cere să alegeți între pace cu condiția dezmembrării Ucrainei sau continuarea războiului, ce alegeți?”
Fostul secretar general al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Donald Trump va pune în aplicare promisiunile din campania electorală, de încheiere a războiului din Ucraina. „În anii de la NATO am lucrat direct cu președintele Trump, îi datorez funcția și cunosc cum lucrează. Va veni și va aplica aproape la virgulă ce a spus în campanie. Deci va încerca să obțină o pace cât mai rapidă în Ucraina. Care e conturul unei păci juste și durabile. În primul rând, e evident că Ucraina nu are resurse să recupereze tot teritoriul pierdut. E aceea de a găsi formule ca Ucraina, chiar cu teritoriu cedat să rămână un stat suveran și să nu ne trezim cu Rusia din nou atacând. Ucraina să obțină pace și suveranitate”, a spus Mircea Geoană la Digi 24.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că o Ucraină lipsită de teritorii pe care le-ar ceda Rusiei ar însemna o învingere a Rusiei în acest război. O formulă de pace la războiul început de Vladimir Putin nu poate fi făcută, spune el, fără acordul Kievului.
„Dezmembrarea Ucrainei nu este o variantă acceptabilă, fiindcă asta înseamnă că a învins Rusia şi nu cred că Donald Trump ar putea să înceapă al doilea mandat cu o înfrângere, nu este omul care acceptă o înfrângere. În plus, pentru România ar fi o catastrofă să fim într-o situaţie unde nu avem o adâncime strategică şi Rusia vine spre noi.
Deci, din acest punct de vedere, trebuie să cauţi o a treia cale – şi a treia cale este oprirea războiului, o încetare a focului şi negocieri cel puţin pe termen mediu, pe termen lung, neacceptând că Rusia rămâne cu teritoriile ocupate, ci acceptând o îngheţare a conflictului şi discuţii pe termen mediu, pe termen lung. Dar în niciun caz nu se poate face pace fără ucraineni, fără acordul lor, că este vorba de ţara lor este vorba de viitorul lor. De aceea eu aş propune să căutăm a treia, a patra variantă”, a declarat Kelemen Hunor.
Pentru Elena Lasconi, cedarea de teritorii ucrainene nu poate fi o soluție pentru încheierea conflictului. „Dacă Doamne ferește România ar fi atacată, domnul Geoană ar ceda o parte din România? Nu, nu este o soluție cedarea de teritorii și asta e marea diferență între mine și alți politicieni care stau drepți și nu drept. Dacă Ucraina va ceda teritorii, Putin nu se va opri. El nu trebuie încurajat să se înarmeze mai mult. America e protejată natural de două oceane. Noi suntem aici. Ne suflă în ceafă Putin”, a spus președinta USR.
De partea sa, George Simion a spus că nu va implica România în nici un conflict și le-a cerut contracandidaților săi să jure cu mâna pe Biblie că nu vor angrena țara în război și vor respecta dreptul românilor la pace.
„Eu nu voi implica România în niciun război. Am aici Biblia și Noul Testament și contracandidații mei, dacă vor, să jure că vor respecta dreptul românilor la pace, la bunăstare și nu vor angrena forțele armate și nu vor sacrifica viața vreunui român în teatrele de operațiuni străine”, a declarat președintele AUR.
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a opinat că este necesar în cazul conflictului din Ucraina să se ajungă la o soluție de armistițiu însoțit de un tratat politic, altfel nu se întrevăd alte soluții fezabile.
„Prima variantă – victoria deplină – nu e posibilă. A doua variantă – armistițiu plus tratat politic – aceasta este soluția mea. Sunt două curente de gândire la americani, cea democrată și cea a lui Trump în ceea ce privește o negociere tranzacționistă. Armistițiu plus tratat politic”, a spus Cristian Diaconescu.