Sport

Vaaai, avem condimente… Cosmin Contra?

04.06.2018 | 17:40
Vaaai avem condimente Cosmin Contra

Înaintea meciului cu Finlanda, selecţionerul Cosmin Contra s-a trezit să se certe cu jurnaliştii şi cu o parte dintre comentatorii TV care au acuzat prestaţia lamentabilă a „Tricolorilor” din ultimul amical, cu Chile. Din păcate, junele (într-ale meseriei de antrenor) Contra se comportă precum un dinozaur, din vremurile de tristă amintire, în care anumiţi selecţioneri urcau neputinţa în cârca presei. Ceea ce uită arţăgosul şi amuzantul Contra este că ţinta este cuprinsă în drum…

Revelaţii amuzante a la Andreea Marin

În urmă cu câţiva ani, televizoarele noastre erau bombardate cu o reclamă în care Andreea Marin invada întregul ecran, etalându-şi revelaţiile, într-un magazin, unde găsise niscaiva „condimente”. Culmea, picanteriile în cauză purtau, întâmplător, prenumele actualului selecţioner. Sigur, zâmbetul ciufulit al Andreei Marin ne-a urmărit, ani în şir, coşmarurile proletare, mai ales când am aflat câţi bani câştigase vedeta pentru respectivul spot publicitar, de altfel, unul complet idiot. Ei bine, la ce salariu primeşte, din partea FRF, domnul Cosmin Contra, ar fi cazul să înveţe să se certe, mai întâi, pe sine însuşi, apoi să-i ia la puricat pe jucătorii echipei naţionale şi abia la final să se smardoiască în faţa presei. Întâmplare sau nu, FANATIK.RO a fost prima instituţie media care a criticat prestaţia jalnică a echipei naţionale, în meciul cu Chile. Apoi, ne-au urmat şi alţii, inclusiv oameni care au jucat sub Tricolor, cum este cazul lui Ilie Dumitrescu. Uimirea lui Cosmin Contra, acest „surprize, surprize” într-o singură frustrare, ţine de zona patetismului şi nicidecum de cea a psihologiei, cu care crede domnia sa că-şi „montează” elevii.

Când luăm gol nu sunt de vină doar fundaşii, pentru că mingea trece şi pe la atacanţi şi pe la mijlocaşi. Greşelile individuale contează, nu le poţi controla, dar jucătorii tineri sunt cei care greşesc. Trebuie să-i încurajăm şi să nu-i demoralizăm. (n.r păi tocmai i-ai atacat, „maestre”!) Am văzut că nu se respectă rezultatele acestor băieţi. Din 7 meciuri jucate, avem 5 victorii. Se ia din meritele acestor victorii. Noi distrugem în loc să construim. Aş vrea ca toată lumea să fie un pic mai echilibrată în ceea ce spune, în ceea ce analizează. Să nu se mai ia din meritele acestor băieţi!”, a spus selecţionerul.

Din păcate pentru el, Cosmin Contra predică precum un popă de ţară, prins pilit la slujba de duminică. “Ce a zis, maică, preotul?”… “Nu ştiu, maică, da’ aşa frumos a vorbit…”. Sigur că rezultatele Naţionalei, în mandatul lui Cosmin, condimentat cu 5 victorii, sunt lăudabile. Din păcate, însă, jocul echipei lasă de dorit. Sau, mai pe româneşte, e prost de bubuie. Selecţionata României nu are, încă, personalitatea pe care ne-o dorim, aşa cum, din nefericire (cu toată contribuţia lui Budescu) nu are un lider legitim. Aceste lucruri ar trebui să-l preocupe pe domnul Contra, nu oglinda din “sofragerie”. În faţa unui adversar cu adevărat remarcabil, România ar capota lamentabil, dacă ar afişa prestaţia jignitoare din amicalul cu sud-americanii.

Avem o Ligă a Naţiunilor. Cum procedăm?

Liga Naţiunilor este o competiţie inventată inteligent. Nu este destinată “looserilor”, aşa cum am auzit pe la unele televiziuni. Este fabricată în scopul de a reconstrui mentalităţi şi de a rula jucători. Important este cum ştii să gestionezi o asemenea oportunitate. Nu trebuie, neapărat, s-o câştigi, iar din punctul nostru de vedere, asta ar fi o iluzie. În schimb, e necesar s-o mânuieşti spre a-ţi servi scopurile. Îl aud, deja, pe selecţioner, cum ştie ’mnealui, deja, să zdrobească Muntenegrul. În loc să-l preocupe tactica şi să tacă, aşa cum ar face un antrenor de tipul lui Lucescu, etc, Cosmin ne piperează iluziile şi se roagă să-i fie jucătorii sănătoşi. În loc de sânge proaspăt, la echipa naţională miroase a sânge pitic.

Ianis şi lipsa de logică

Hagi este unul dintre cei mai valoroşi jucători din noua gardă. Are “monarhia” golului în sânge şi nobleţea fentei, în simţire. Multe le-a moştenit de la Gică, restul le-a dobândit pe parcurs. Neconvocarea lui Ianis este o greşeală, pe care Contra a încercat s-o justifice pueril:” Nu era normal ca pentru 4 zile să-l chem pe Ianis din vacanţă, să-l bag la antrenament şi să joace în meciul cu Finlanda. Cred că nu ar fi fost corect pentru el. Îl aduceam din vacanţă şi nu era corect”. Sigur, mentalitatea de lider sindical, preocupat de concediile angajaţilor, este lăudabilă. Numai că Ianis Hagi are nevoie de confirmări, iar un asemenea meci ar fi putut conta enorm pentru el. Mă întreb, oare, cât a contat “vacanţa” pentru jucătorii Danemarcei, care, în 1992, au venit de pe plaje şi au cucerit titlul european, în Suedia… Sigur, printre ei nu s-a numărat şi un anume superstar, Michael Laudrup, care a preferat să se bronzeze sub umerii gagicii, în timp ce fratele lui, Brian, câştiga împreună cu Povlsen &co. singurul trofeu continental al danezilor. Evident, cele două situaţii diferă, în sensul în care un Campionat European nu se poate compara cu o suită de jocuri amicale, dar, cu siguranţă, Ianis Hagi nu ar fi jucat rolul lui Michael Laudrup. O convocare i-ar fi dat curaj, unde mai pui că, dacă ar juca şi 5 minute, ar face-o cu bucuria pe care n-am sesizat-o în atitudinea altor „tricolori”, cel puţin la ultima înfăţişare în tricoul galben.

O lecţie cu Piţurcă şi cu scrumiera lui Valentin Păunescu

Ceea ce nu pricepe „berbecul” Cosmin Contra este că, înainte de a fi antrenor, trebuie să înveţi să fii propriul tău psiholog. Sigur, nu e nici primul şi nici ultimul tehnician care nu înţelege asta. În urmă cu mulţi ani, regretatul jurnalist Valentin Păunescu îmi povestea o întâmplare în care s-a înfuriat atât de tare pe bunul său prieten Victor Piţurcă, încât a aruncat cu scrumiera după el. Era o perioadă în care Piţi antrena Steaua, iar echipa nu mergea prea bine. Valentin i-a recomandat antrenorului să aducă un psiholog la echipă, dar orgoliosul Piţurcă i-a răspuns:” Nea Vali, io sunt cel mai bun psiholog!”. Scrumiera a zburat instantaneu, Victoraş n-a priceput nimic, iar Steaua a pierdut campionatul, lamentabil.

N-am nicio idee cine trebuie să-i arunce scrumiera-n breton lui Cosmin Contra, dar cert e că o simte deja.